Ukrajina: V Donbase začalo platiť nové prímerie; Francúzsko a Nemecko ho vítajú
29 | 12 | 2018 I TASR
Kyjev 29. decembra (TASR) - Boje medzi vládnymi silami a proruskými separatistami na východe Ukrajiny majú byť v noci na sobotu prerušené v súlade s dohodou o časovo neobmedzenom prímerí. Začiatok platnosti nového prímeria bol ohlásený na prvú minútu po polnoci miestneho času (piatok 23.01 h SEČ), informovala tlačová agentúra DPA s odvolaním sa na vyhlásenie Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE).

K prerušeniu bojov v Donbase dochádza pri príležitosti nadchádzajúcich osláv príchodu nového roka. Predpokladá sa však, že prímerie zostane v platnosti aj v období po pravoslávnych Vianociach pripadajúcich na 7. januára.

Strany konfliktu na východe Ukrajiny uzavreli v uplynulých rokoch podobné dohody aj pri príležitosti Veľkej noci, začiatku školského roka či žatvy, väčšinou ich však porušili už po niekoľkých hodinách. Mierový plán z roku 2015, ktorý mal viesť k trvalému prímeru, zostáva na mŕtvom bode, konštatovala DPA.

Najnovšie prímerie privítali Francúzsko a Nemecko, ktoré sa angažujú v mierových rokovaniach v tzv. normandskom formáte (Ukrajina, Rusko, Francúzsko a Nemecko). Nachádzajúce sviatky by mali byť pre zúčastnené strany "príležitosťou na to, aby sa sústredili na potreby civilného obyvateľstva", uviedli v spoločnom vyhlásení francúzsky prezident Emmanuel Macron a nemecká kancelárka Angela Merkelová.

Merkelová o konflikte na východe Ukrajiny telefonicky hovorila aj s ruským prezidentom Vladimirom Putinom. Opätovne sa pritom vyslovila za prepustenie ukrajinských námorníkov zajatých ruskou pobrežnou strážou pri novembrovom incidente v oblasti Kerčského prielivu, uviedla podľa DPA v piatok večer v Berlíne zastupujúca hovorkyňa nemeckej spolkovej vlády Ulrike Demmerová.

Predstaviteľ Ukrajiny v podskupine pre bezpečnostné záležitosti na rokovaniach o urovnaní situácie v Donbase Jevhen Marčuk povedal vo štvrtok v rozhovore pre televíznu stanicu Prjamij Kanal, že účelom nového prímeria by mala byť predovšetkým obnova vojnou zničenej infraštruktúry.