Komisár EÚ Oettinger sa neobáva hrozieb prezidenta Trumpa k Severnému prúdu 2
29 | 12 | 2018 I TASR

Berlín 29. decembra (TASR) - Americká vláda chce zabrániť vybudovaniu nového plynovodu medzi Ruskom a Nemeckom. „Z toho nič nebude,“ uviedol komisár EÚ Günther Oettinger pre spravodajský týždenník Der Spiegel. Dodal, že „popravde treba povedať, že potrubie sa dlhší čas ukladá na dno Baltiku a tento proces sa už nedá jednoducho zastaviť“. Dodal, že Trumpove hrozby „nie sú na to vôbec nijakým dôvodom“.



Americký prezident Donald Trump okrem iného varoval, že sa Nemecko dodávkami zemného plynu stane od Ruska závislé.
Výstavba plynovodu pod vedením ruského Gazpromu a európskych firiem je pre Američanov už dlhšie tŕňom v oku aj preto, že by radi predávali svoj skvapalnený plyn Európe.
Popri Spojených štátoch je striktne proti plynovodu aj Ukrajina. Obáva sa, že Severným prúdom 2, ktorý obíde jej územie, príde o tranzitné poplatky.

Oettinger žiada, aby Gazprom „uzavrel férovú dohodu o ďalšom využívaní jestvujúceho potrubia, ktoré prechádza cez ukrajinské územie“. Podľa komisára môže EÚ vyvíjať tlak na Rusko, lebo pre ďalšiu distribúciu plynu zo Severného prúdu 2 platia predpisy, ktoré sa musia dodržať, aby sa zachovali podmienky solídnej hospodárskej súťaže na európskom spoločnom trhu. Tie poznajú tak Vladimir Putin i Gazprom.