Dánsko: Polícia zadržala viac vodičov pod vplyvom drog než opitých
29 | 12 | 2018 I TASR
Kodaň 29. decembra (TASR) - Dánska polícia zadržala v úvode sviatočného obdobia viac vodičov pod vplyvom drog než šoférov opitých. V piatok o tom podľa agentúry DPA informovala samotná dánska štátna polícia.

Uviedla, že počas náhodných kontrol v časovom rozmedzí od 29. novembra do 26. decembra chytila 397 vodičov za jazdu pod vplyvom drog - v porovnaní s 360 opitými vodičmi.

V rovnakom období pred rokom zaznamenala polícia 275 prípadov jazdy v opitosti a 180 prípadov jazdy pod vplyvom drog.

Väčšinou išlo o hašiš, spresnil Christian Berthelsen z Dopravného strediska štátnej polície. "Hašiš spomaľuje reakcie človeka," povedal Berthelsen pre dánsku verejnoprávnu stanicu DR. "Zdá sa mu, že všetko sa hýbe pomaly, a to nie je v premávke dobrý stav mysle."

Užité lieky sú takisto zahrnuté do prípadov súvisiacich s drogami.

Dopravné nehody, kde zohral úlohu alkohol, boli však bežnejšie: takýchto nehôd sa stalo 78 v porovnaní s 23 nehodami, kde asistovali drogy, uviedla dánska polícia.

Väčšinu kontrol podniká polícia počas štvrtkov, piatkov a sobôt - čo sú tradičné dni pre vianočné večierky -, ale aj počas nedieľ, keďže veľká konzumácia alkoholu má účinky aj na druhý deň.

V súčasnosti si je však viac vodičov vedomých rizika jazdy pod vplyvom alkoholu, než pred desaťročím.

Polícia zaznamenala v roku 2007 približne 11.700 takýchto prípadov oproti necelých 5600 prípadov vlani. Tento rok sa však ukázal stúpajúci trend, keďže polícia zaregistrovala o vyše šesť percent prípadov viac než v roku 2017.