ZSSK Cargo zachová benefity pre svojich zamestnancov do júna 2019
28 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 28. decembra (TASR) - Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s., (ZSSK Cargo) zachová benefity pre svojich zamestnancov do konca júna 2019. Informovala o tom Silvia Kuncová, riaditeľka Kancelárie generálneho riaditeľa ZSSK Cargo.



Priblížila, že účinnosť súčasnej podnikovej kolektívnej zmluvy (PKZ) sa končí 31. decembra 2018 a pre zamestnancov ZSSK Cargo by zostali v platnosti len ustanovenia Zákonníka práce. S touto skutočnosťou boli zástupcovia odborových organizácií oboznámení a potvrdili ju.

"Z dôvodu zachovania platných benefitov pre zamestnancov vedenie navrhlo predĺženie platnosti PKZ do 30. júna 2019," uviedol predseda predstavenstva a generálny riaditeľ ZSSK Cargo Martin Vozár. Takto sa podľa Kuncovej vytvorí časový priestor na pokračovanie sociálneho dialógu a pokračovanie kolektívneho vyjednávania o PKZ 2019 bez negatívneho dosahu na pracovné a sociálne podmienky zamestnancov. Zástupcovia odborových organizácií svoj súhlas vyjadrili podpísaním dodatku k PKZ s platnosťou od 1. januára 2019.

Vedením ZSSK Cargo navrhované zvýšenia sú podľa Kuncovej doplnkom vopred určených zvýšení aj schválenými legislatívnymi zmenami na rok 2019 v oblasti zvýšenia príplatkov a zavedením rekreačných poukazov. Tieto zmeny predstavujú pre ZSSK Cargo celkový nárast osobných nákladov o viac ako štyri milióny eur, čo v priemere predstavuje na zamestnanca 50 eur mesačne.

"Spoločnosť si vzhľadom na vývoj všetkých nákladových položiek a predpokladaný rozpočet na rok 2019 nemôže dovoliť akceptovať zvýšenie základných miezd navrhované odborovými organizáciami, pretože takéto plnenie nemôže garantovať," objasnil Vozár.

Z tohto dôvodu zástupcovia zamestnávateľa na stretnutí podľa Kuncovej predložili návrh zvýšenia tarifných miezd od 1. januára 2019 o 13 eur nad rámec legislatívnych zmien a zároveň zvýšenie variabilnej zložky o 500.000 eur ročne. To znamená rast miezd a benefitov o 7 %. Vedeniu spoločnosti podľa Kuncovej záleží na udržaní férových podmienok zamestnancov a opakovane zástupcom zamestnancov deklarovalo ochotu a vôľu dohodnúť sa na vyváženej kolektívnej zmluve.

Dodala, že zástupcovia odborových organizácií s návrhom zamestnávateľa nesúhlasili a žiadajú, aby ďalšie rokovania o PKZ pokračovali pred sprostredkovateľom.
Železničná spoločnosť Cargo Slovakia, a. s., je jednou z dvoch nástupníckych spoločností, ktoré vznikli 1. januára 2005 rozdelením pôvodného operátora v osobnej a nákladnej železničnej doprave Železničnej spoločnosti, a. s. Jej zakladateľom a 100-percentným akcionárom je Slovenská republika, v mene ktorej koná Ministerstvo dopravy a výstavby SR. Poslaním spoločnosti je poskytovať služby železničnej nákladnej prepravy.