V slovenských pohoriach platí mierne a malé lavínové nebezpečenstvo
28 | 12 | 2018 I TASR

Liptovský Hrádok 28. decembra (TASR) – Vo Vysokých a Západných Tatrách platí mierne lavínové nebezpečenstvo, druhý stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. V najvyšších polohách Malej Fatry, Veľkej Fatry a Nízkych Tatier platí rovnako mierne lavínové nebezpečenstvo, v stredných polohách platí malé lavínové nebezpečenstvo, prvý stupeň.


Podľa Martina Buliaka zo Strediska lavínovej prevencie Horskej záchrannej služby v Liptovskom Hrádku je lavínové nebezpečenstvo vo Vysokých a Západných Tatrách veľmi lokálne. "Viaže sa najmä na záveterné svahy, žľaby a terénne pasce, svahy pod sedlami južných, juhovýchodných a východných orientácií, kde si sneh ešte zachováva prachový charakter a je ufúkaný do dosiek a vankúšov. Uvoľnenie lavín je možné hlavne pri veľkom dodatočnom zaťažení, obzvlášť na strmých svahoch. Pod takýmto zaťažením sa rozumie pád alebo skok lyžiara či peší výstup skupiny turistov na svahu. Vplyvom oteplenia je počas dňa možný výskyt samovoľných lavín menších rozmerov, a to už v stredných polohách," upozornil Buliak.

"V Nízkych Tatrách, Malej a Veľkej Fatre je možné uvoľniť lavínu na veľmi strmých svahoch pri veľkom dodatočnom zaťažení, akým je pád alebo skok lyžiara či peší výstup skupiny na svahu," dodal.

V piatok ráno prevládalo na horách zamračené počasie. Teplota vzduchu sa pohybovala v rozpätí od mínus šiestich do plus šiestich stupňov Celzia. "Snehové prehánky posledných dní prišli s veľmi silným vetrom prevažne severozápadných smerov, ktorý spôsobil, že v žľaboch južnej, juhovýchodnej a východnej orientácie sa nachádza väčšie množstvo nového nestabilného snehu (v mäkkých doskách) s hrúbkou 0,8 až 1,5 metra," doplnil Buliak.

"Na vetrom exponovaných miestach je sneh v kvalite tvrdého podkladu. V stredných polohách sa vytvorila silná kôra, ktorá stabilizuje snehovú pokrývku. Celková výška snehu dosahuje v stredných polohách (do 1500 metrov) do 80 centimetrov, vo vysokých polohách Tatier 100 - 170 centimetrov," uzavrel Buliak.