USA: Právnici útočníka z Bostonu sa odvolali proti jeho trestu smrti
28 | 12 | 2018 I TASR

Boston 28. decembra (TASR) - Právnici jedného z vykonávateľov bombového útoku na Bostonský maratón požiadali vo štvrtok odvolací súd, aby zrušil odsúdenie na trest smrti voči Džocharovi Carnajevovi, ktorý je zodpovedný za smrť troch ľudí a zranenie ďalších vyše 260 osôb. Informuje o tom tlačová agentúra Reuters.



Carnajevovi právnici tvrdia, že rozhodnutie nižšieho súdu nepresunúť prípad do iného mesta, ktoré nie je traumatizované týmto bombovým útokom, pripravilo ich klienta o spravodlivý a nestranný proces. Jeho advokáti však priznali, že vtedy 19-ročný Carnajev vykonal útok so svojím 26-ročným bratom Tamerlanom.

Tamerlana polícia počas pátracej operácie zastrelila, kým Džochar bol zranený a zatknutý.
Podľa advokátov široké mediálne pokrývanie útoku viedlo k tomu, že takmer celá súdna porota bola vystavená správam o incidente, pričom spravodajstvo obsahovalo "srdcervúce príbehy týkajúce sa obetí, zranených a ich rodín".
"Publicita pred procesom bola zničujúca: čím viac toho budúci sudca videl, tým väčšie mal sklony veriť, že Carnajev je vinný a zasluhuje si trest smrti," uviedli atentátnikovi právnici v 500-stranovom liste.

Džochar Carnajev, kirgizsko-americký terorista čečenského pôvodu, je od svojho odsúdenia v júni 2015 umiestnený na samotke federálneho väzenia s najvyšším stupňom stráženia v coloradskom meste Florence. Termín jeho popravy zatiaľ nie je stanovený vzhľadom na prebiehajúci odvolací proces.

Žiadosť prichádza po tom, ako federálna súdna porota v roku 2015 označila Carnajeva za vinného z umiestnenia podomácky zostrojeného výbušného zariadenia v blízkosti cieľovej rovinky Bostonského maratónu, ako aj zo smrteľného postrelenia policajta o tri dni neskôr.

Rovnaká porota sa neskôr zhodla, že Carnajev si zasluhuje popravu za šesť zo 17 hlavných obvinení. Bombový útok na toto svetoznáme športové podujatie z 15. apríla 2013 bol najzávažnejším teroristickým útokom na území Spojených štátov od koordinovaných teroristických útokov z 11. septembra 2001.