Unikli osobné údaje tisícky utečencov zo Severnej Kórey
28 | 12 | 2018 I TASR

Soul 28. decembra (TASR) - Juhokórejská vláda v piatok informovala o rozsiahlom úniku osobných údajov takmer tisícky utečencov zo Severnej Kórey. 



Údaje unikli z počítača juhokórejského štátneho presídľovacieho centra infikovaného škodlivým kódom. Išlo o mená, dátumy narodenia a adresy 997 Severokórejčanov, ktorí ušli z vlasti a žijú v Južnej Kórei.

"V uvedenom (infikovanom) počítači sa nachádzal súbor s osobnými informáciami severokórejských utečencov. Potvrdilo sa, že došlo k úniku (obsahu) súboru," oznámilo ministerstvo pre zjednotenie v Soule, ktorého vyhlásenie citovala agentúra Jonhap.
Podľa ministerstva ide o prvé prezradenie osobných údajov utečencov z KĽDR takéhoto veľkého rozsahu. Dotknuté osoby, ktoré by mohli byť potenciálne ohrozené, o úniku dát informovali. Juhokórejská vláda sa im ospravedlnila a prisľúbila, že urobí všetko preto, aby podobným únikom v budúcnosti zabránila.

Kto za kybernetickým útokom stál, objasní až ďalšie vyšetrovanie.
Škodlivý kód sa do počítača dostal minulý týždeň, keď jedna z pracovníčok centra v provincii Severný Kjongsang nevedomky otvorila infikovaný e-mail.

V Južnej Kórei funguje 25 presídľovacích stredísk, ktoré poskytujú pomoc približne 30.000 severokórejským prebehlíkom. Experti preventívne skontrolovali počítače vo všetkých týchto centrách, iný únik dát však už neodhalili.

Potenciálne riziko hrozí najmä Severokórejčanom, ktorí sa angažujú v aktivitách zameraných voči komunistickému režimu v Pchjongjangu. V niektorých prípadoch došlo aj k ich fyzickej likvidácii.