Počet evakuovaných v Indonézii dôsledkami cunami prekročil 40.000
28 | 12 | 2018 I TASR

Jakarta 28. decembra (TASR) - Počet ľudí, ktorí museli v dôsledku minulotýždňovej vlny cunami na pobrežní ostrovov Jáva a Sumatra opustiť svoje domovy, prekročil 40.000. Informovala o tom v piatok agentúra DPA.



Indonézska Národná agentúra pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB) oznámila, že počet vysídlených dosiahol 40.386. Záchranárom sa už podarilo evakuovať ľudí z oblastí, ktoré boli predtým nedostupné.

Dedinčanov z ostrova Sebesi, ktorý leží vo vzdialenosti približne 19 kilometrov od sopky Anak Krakatau v oblasti Sundského prielivu, evakuovali na ostrov Sumatra, povedal hovorca agentúry Sutopo Purwo Nugroho.

Bilancia obetí na životoch klesla zo 430 na 426 po tom, ako sa zistilo, že totožnosť niektorých ľudí bola úradom nahlásená dvakrát.
Erupcia sopky Anak Krakatau vyvolala 22. decembra prívalovú vlnu cunami, ktorá zasiahla provincie Banten na západe Jávy a Lampung na juhu Sumatry.

Predpokladá sa, že cunami spôsobil buď podmorský, alebo svahový zosuv do mora, alebo zrútenie juhozápadnej časti sopky v dôsledku nepretržitej a intenzívnej erupcie surtseyského typu pomenovanej po islandskej sopke Surtsey.
Indonézske úrady vo štvrtok vyhlásili pre sopku Anak Krakatau druhý najvyšší stupeň výstrahy.