Česká polícia vtrhla do banky v Příbrame a zatkla muža, ktorý zadržiaval 8 ľudí
28 | 12 | 2018 I TASR

Příbram 28. decembra (TASR) - Muž ozbrojený krátkou strelnou zbraňou prepadol v piatok popoludní pobočku UniCredit Bank na námestí T. G. Masaryka v centre stredočeského mesta Příbram, 60 kilometrov od metropoly Praha. Podľa polície 28-ročný muž zadržiaval vo vnútri banky najprv deväť rukojemníkov a neskôr, okolo 16.00 h, jednu klientku prepustil. O 17.00 h vtrhla polícia do banky, z miesta sa ozývali explózie. Muž bol zadržaný, rukojemníci sú v poriadku. Informoval o tom portál Novinky.cz.



Námestie polícia najprv uzavrela, potom vtrhla do banky zásahová jednotka. Nad námestím lietal vrtuľník.
Policajná hovorkyňa po zásahu uviedla, že nešlo o lúpežné prepadnutie. "Muž chcel na seba upozorniť a vyjednávať," povedala Monika Schindlová.

Ozbrojený muž už skôr odkázal, že nechce nikomu ublížiť, chce iba vyjednávať.
Podľa prvých informácií chcel hovoriť o trestnom oznámení, ktoré má v úmysle podať. Podrobnosti však nie sú zatiaľ známe.
Polícia dostala hlásenie o prepadnutí banky o 14.29 h. Jej okolie vyprázdnila. Na miesto priletela vrtuľníkom zásahová jednotka, dorazili tiež vozidlá záchrannej služby a policajný vyjednávač, ktorý sa s páchateľom následne rozprával.

Hovorca UniCredit Bank Petr Plocek pre portál Novinky.cz povedal: "V banke sa pri zásahu jednotky nachádzalo šesť klientov a dvaja naši zamestnanci. V tejto chvíli spolupracujeme s políciou."

Rukojemníci by nemali mať žiadne zranenia.
Motív prepadnutia zatiaľ nie je presne známy.
Polícia pozná totožnosť muža, ale hovorkyňa oznámila len to, že ide o 28-ročného muža.

Polícia pôvodne požiadala pražskú záchranku o špeciálne vozidlo Golem. To do Příbramu vyrazilo, ale požiadavka oň bola nakoniec zrušená, a tak sa vozidlo vrátilo. Je určené pre hromadné nešťastia, ošetriť v ňom môžu až 12 ťažko ranených ľudí.