Maas: Nemecko by nesúhlasilo s rozmiestnením jadrových rakiet v Európe
27 | 12 | 2018 I TASR

Nemecko 27. decembra (TASR) - Nemecko by sa dôrazne postavilo voči prípadným snahám o to, aby boli v Európe rozmiestnené rakety stredného doletu s jadrovými hlavicami. V súvislosti s možným kolapsom Zmluvy o likvidácii rakiet stredného a kratšieho doletu (INF) to v stredu uviedol šéf nemeckej diplomacie Heiko Maas. 



"Európa by sa za žiadnych okolností nemala stať scénou pre diskusie o znovuvyzbrojovaní," povedal Maas v rozhovore pre agentúru DPA, ktorý bol zverejnený v stredu.
Zmluva INF bola podpísaná Moskvou a Washingtonom v roku 1987 a zakazuje obom stranám používanie rakiet vybavených jadrovými hlavicami s doletom 500-5500 kilometrov.

Spojené štáty už dlhší čas obviňujú Rusko z porušovania tejto dohody. Začiatkom decembra pohrozili, že od INF odstúpia, ak sa Moskva do 60 dní nevráti k jej implementácii.
Obvinenia z porušovania dohody vznáša voči Washingtonu aj Rusko. Moskva v súvislosti s hroziacim odstúpením Spojených štátov od INF varuje pred možným rozmiestnením amerických rakiet vybavených jadrovými hlavicami v európskych krajinách.

Voči takémuto scenáru by sa však podľa nemeckého ministra Berlín dôrazne postavil. "Rozmiestňovanie nových rakiet stredného doletu by sa v Nemecku stretlo so silným odporom," povedal Maas pre DPA.