V Tunisku opäť vypukli protivládne nepokoje, vyvolalo ich samoupálenie novinára
26 | 12 | 2018 I TASR
Tunis 26. decembra (TASR) - Tunisko je opäť dejiskom protivládnych nepokojov. Vyvolal ich čin 32-ročného novinára Abdelrazzaka Zorguiho, ktorý sa v pondelok v meste Kasrajn samoupálil, aby takto upozornil na zlú ekonomickú situáciu a korupciu v krajine, ako i na neuskutočnené ciele revolúcie z roku 2011.

Vo svojom videoposolstve, zverejnenom na internete 20 minút pred samoupálením, novinár vyzval na novú revolúciu.

V meste Kasrajn následne vypukli protivládne nepokoje. Ich bezprostrednou príčinou bolo zadržanie 18-ročného muža, ktorý je podľa polície podozrivý z napomáhania novinárovi pri jeho čine.

Nepokoje v Kasrajne neskôr prerástli do potýčok s políciou. Rovnakú situáciu hlásili v noci na stredu aj z mesta Tebourba na severe krajiny a z Jebiniany na východe, informovalo tuniské ministerstvo vnútra.
Polícia v Kasrajne proti demonštrantom hádžucim kamene a zápalné fľaše použila slzotvorný plyn a 13 z nich zadržala. Ďalších päť osôb polícia zadržala v Tebourbe, ktorá leží neďaleko hlavného mesta Tunis, kde sa kritici vládnej politiky v stredu zhromažďovali na hlavnej triede metropoly - na bulvári Habíba Búrgíbu.
Tieto protesty opäť oživili spomienky na vlnu protivládnych nepokojov, ktorá Tunisko zachvátila v roku 2010.

Rozšírila sa aj do ďalších štátov regiónu, čím prerástla do tzv. Arabskej jari.

Protesty v roku 2010 boli vyvolané tiež zlými životnými podmienkami. Ich spúšťačom bolo upálenie sa mladíka Muhammada Buazízího zo 17. decembra 2010. Následné demonštrácie – najmä proti nezamestnanosti – mali 14. januára 2011 za následok odstúpenie autoritárskeho tuniského prezidenta Zína Ábidína bin Alího, ktorý bol v čele krajiny od novembra 1987.