Rusko otestovalo raketový komplex Avangard, do výzbroje ho zaradí od roku 2019
26 | 12 | 2018 I TASR
Moskva 26. decembra (TASR) - Rusko v stredu uskutočnilo úspešnú skúšku raketového komplexu Avangard, ktorého okrídlená bojová časť dosahuje hyperzvukovú rýchlosť. Na skúške bol aj ruský prezident Vladimir Putin, informovala agentúra TASS.

Raketu odpálila jednotka raketových vojsk strategického určenia z raketovej základne Dombarovskij v Orenburskej oblasti na juhu pohoria Ural. Podľa vyhlásenia Kremľa raketa zasiahla stanovený cieľ na polygóne Kura v Kamčatskom kraji, pričom prekonala zhruba 6000 kilometrov.

Počas letu hyperzvukovou rýchlosťou okrídlená časť rakety uskutočnila vertikálne a horizontálne manévre a v určenom čase zasiahla cieľ," dodala agentúra TASS.

Program letových skúšok tým bol splnený, čo umožňuje "v stanovenom čase" zaradiť raketový komplex Avangard do výzbroje ruskej armády, konštatovalo ruské ministerstvo obrany.

Dnešok označil Putin za významný deň, lebo "Rusko získalo nový typ strategickej zbrane". "Je to veľký úspech a veľké víťazstvo," povedal Putin po testoch. "Je to nádherný darček pre krajinu k Novému roku," uviedol.

Na neskoršom rokovaní vlády Putin vyhlásil, že ruské ozbrojené sily začnú nový zbrojný systém dostávať od budúceho roku, pričom bude vytvorený aj osobitný pluk.

Podľa jeho hodnotenia nová medzikontinentálna zbraň nie je detekovateľná existujúcimi systémami protivzdušnej a protiraketovej obrany potenciálneho nepriateľa.

Putin sa na jar tohto roku v prejave k ruskému parlamentu vyjadril, že systém Avangard sa od existujúcich typov odlišuje schopnosťou lietať v hustých vrstvách atmosféry do medzikontinentálneho pásma s hyperzvukovou rýchlosťou presahujúcou Machovo číslo viac ako 20-krát. Dodal vtedy, že "využitie nových kompozitných materiálov umožnilo vyriešenie problému dlhého riadeného letu bojovej hlavice prakticky v podmienkach vzniku plazmy. Blíži sa k cieľu prakticky ako meteorit, ako ohnivá guľa".

V stredu Putin tiež avizoval, že ruské úrady prijmú ďalšie opatrenia na vývoj nových zbrojných systémov, ktorými bude vybavená armáda a námorníctvo.