Belgický sudca nariadil vláde zabezpečiť deťom džihádistov návrat zo Sýrie
26 | 12 | 2018 I TASR
Brusel 26. decembra (TASR) - Belgický sudca nariadil v stredu vláde, aby zabezpečila návrat do vlasti šiestim belgickým deťom a ich matkám, ktoré sú zadržiavané v Kurdmi ovládanom utečeneckom tábore v Sýrii. Informovala o tom tlačová agentúra Belga, ktorej údaje prevzali následne agentúry Reuters a AFP.

Tieto deti vo veku do šesť rokov sú potomkami údajných militantov z extrémistickej organizácie Islamský štát (IS). Brusel výzvy na ich repatriáciu doposiaľ odmietal, pripomína AFP.

Podľa Belgy príslušné súdne rozhodnutie nariaďuje bruselskej vláde, aby prijala všetky potrebné opatrenia na zaistenie bezpečného návratu šiestich detí a ich matiek späť do Belgicka. Rozhodnutie sa týka len týchto šiestich detí, ale obhajcovia ľudských práv sa obávajú, že v konfliktnej zóne celkove uviazlo až 160 belgických detí.

Brusel tak musí urobiť do 40 dní od oznámenia rozhodnutia, inak mu hrozí denný poplatok za každé dieťa vo výške 5000 eur. Vláda sa voči rozhodnutiu môže odvolať.

Islamský štát dobyl v rokoch 2014-15 v Sýrii rozsiahle územia. Podľa kurdských zdrojov od vlaňajšej porážky džihádistov kurdské milície, ktoré majú podporu USA, zadržiavajú v troch utečeneckých táboroch stovky európskych občanov vrátane mnohých bábätiek.