V Nemecku evidujú 11.000 nezvestných osôb
25 | 12 | 2018 I TASR
Berlín 25. decembra (TASR) - Nemecké úrady evidujú v súčasnosti 11.000 nezvestných osôb, pričom 7000 z nich sú maloletí. Informovala o tom v pondelok agentúra DPA s odvolaním sa na správu Spolkového kriminálneho úradu (BKA).

Približne polovica z evidovaných nezvestných osôb mladších ako 18 rokov sú maloletí migranti bez sprievodu. K 1. októbru ich bolo vedených ako nezvestných 3500 vrátane 902 detí mladších ako 13 rokov.
Spolkový kriminálny úrad však pre DPA uviedol, že zverejnené čísla môžu slúžiť "len orientačne", pretože zisteniu presného počtu nezvestných bráni viacero faktorov, vrátane viacnásobnej registrácie niektorých utečencov, ktorých mená sú často zapísané rozličnými spôsobmi. Na zozname sú navyše osoby, ktoré sú nezvestné niekoľko dní, ako aj tie, ktoré sú v evidencii celé desaťročia.

"Skúsenosti ukazujú, že približne 50 percent prípadov nezvestných osôb uzavrieme v priebehu prvého týždňa (od nahlásenia)," povedala hovorkyňa BKA.

"Niektorí ľudia idú do nemocnice a nikomu to nepovedia, iní idú na dovolenku, a tiež to nikomu nepovedia," uviedol Armin Gartelmann, vedúci sekcie pátrania po osobách v severonemeckom meste Brémy.
Podľa údajov BKA sa každý mesiac vyrieši viac ako 80 percent prípadov nezvestných osôb. Viac ako jeden rok pátra nemecká polícia len po približne troch percentách z nich.