Ruský veľvyslanec pri OSN: Zlé vzťahy s USA sa zrejme tak skoro nezlepšia
25 | 12 | 2018 I TASR
New York 25. decembra (TASR) - Ruský veľvyslanec pri OSN Vasilij Nebenzia uviedol, že vzťahy medzi Moskvou a Washingtonom v súčasnosti "takmer neexistujú". Podľa jeho slov je to zlé nielen pre obe krajiny, no aj pre celý svet, pričom vyhliadky na zlepšenie v dohľadnom čase sú len malé, informovala v utorok agentúra AP.

Nebenzia podľa správy v rozhovore s menšou skupinou novinárov povedal, že USA a Rusko musia spolu hovoriť o globálnych otázkach, ako sú strategická stabilita, terorizmus, narkotiká a regionálne konflikty. Americký prezident Donald Trump podľa neho "celkom dobre chápe, že je lepšie spolupracovať".

Pokiaľ ide o postavenie Spojených štátov vo svete za vlády Trumpa, ktorého ústrednou zásadou je "Amerika na prvom mieste", Nebenzia sa nedomnieva, že Washington bude z tejto pozície ustupovať.

Mení sa však mocenská rovnováha vo svete, tvrdí veľvyslanec s tým, že "určite sme svedkami vzostupu viacpólového sveta", v ktorom iné centrá moci - nielen Rusko a Čína, ale aj India, Brazília a Afrika - "chcú byť súčasťou spravovania sveta a chcú, aby bolo počuť ich hlas a aby boli zohľadnené ich záujmy".

Nebenzia okrem toho povedal, že najväčšou hrozbou v dnešnom svete nie sú Rusko, Čína, Severná Kórea ani Irán, ako to tvrdí stratégia národnej bezpečnosti USA, ale terorizmus - a že najviac potrebná je "skutočná koalícia na boj proti medzinárodnému terorizmu".