Izrael: Prieskum predpovedá opätovné volebné víťazstvo Netanjahua
25 | 12 | 2018 I TASR
Jeruzalem 25. decembra (TASR) - Výsledky prvého prieskumu verejnej mienky v Izraeli od pondelkového oznámenia predčasných volieb predpovedajú ďalšie víťazstvo premiéra Benjamina Netanjahua. Informovali o tom v utorok agentúry AP a DPA.

Denník Maariv zverejnil v utorkovom vydaní výsledky prieskumu, podľa ktorých by Netanjahuova vládna strana Likud získala 30 zo 120 kresiel v parlamente a ostala tak najsilnejšou stranou, pričom jeho pravicový nacionalistický blok mal väčšinu.

Na druhom mieste v prieskume skončila s 13 mandátmi zatiaľ hypotetická nová strana bývalého náčelníka generálneho štábu Bennyho Ganca, ktorý však ešte nepotvrdil, že vôbec bude kandidovať. Etablované ľavicové a stredové strany výrazne zaostávajú, píše AP.

Netanjahu v pondelok potvrdil rozhodnutie svojej pravicovej koalície o predčasných voľbách, ktoré by sa mali konať 9. apríla. Premiér podľa vlastných slov dúfa, že dostane jasný mandát pokračovať vo svojom kurze.

Voľby do Knesetu sa mali pôvodne uskutočniť až v novembri 2019. Vo vládnej koalícii však už dlhšie panuje napätie, pričom jej v parlamente zostala len väčšina jediného hlasu. Sám Netanjahu je okrem toho pod tlakom v súvislosti s vyšetrovaním viacerých korupčných káuz.

Hlasovanie poslancov o rozpustení Knesetu sa očakáva v stredu.