5 miest kde by mohla začať svetová vojna v roku 2019
25 | 12 | 2018 I Robert Farley
Svet sa vyhýbal vojne medzi hlavnými mocnosťami od roku 1945, aj keď Spojené štáty a Sovietsky zväz prišli niekoľkokrát počas studenej vojny veľmi blízko. V prvých dvoch desaťročiach po páde Berlínskeho múru sa zdalo, že veľká mocenská vojna je prakticky nepredstaviteľná. Dnes sa čínska moc stále zvyšuje a ruská odmietavosť medzinárodného poriadku naďalej rastie, veľký konflikt síl je tak opäť v ponuke.

Robert Farley na The National Interest označil regióny, kde by v roku 2019 mohla začať tretia svetová vojna. A pesimisticky dodáva, že pokojnejšia minulosť tu už bola.

Medzi nimi je Juhočínske more. Keď sa vzťahy medzi Spojenými štátmi a Čínou zhoršia, ich konflikt môže prekročiť rámec ekonomických sankcií a colných sporov.

Ukrajina je ďalším možným miestom na začatie vojny , čomu napomáha aj nedávny incidente v Kerčskom prielive. Rusko má pred voľbami ukrajinského prezidenta ale len malý záujem "porušovať status quo".

"Vzhľadom na pokračujúce napätie medzi Ruskom a Spojenými štátmi môže dokonca aj malý šok narušiť citlivú rovnováhu, ktorá v posledných rokoch pretrváva a uvrhne tak východnú Európu do chaosu," varoval Farley.

Treťou "horúcou" oblasťou podľa profesora je Perzský záliv, kde vzrastá napätie kvôli ekonomickému tlaku Spojených štátov na Irán, konflikty v Jemene a Sýrii. Pri strategickom význame oblasti môže akýkoľvek krok prejavu nestability viesť k otvorenému konfliktu medzi USA a Ruskom a dokonca aj Čínou.

Štvrté ohnisko je aj naďalej Kórejský polostrov, kvôli krokom Spojených štátov a KĽDR. Všetko sa môže zrútiť v akýkoľvek moment, počítajúc tiež rozpory medzi Čínou a Japonskom ohľadom kórejského problému.

Farley poznamenal, že aj v iných štátoch môžu vzniknúť horúce body. Doterajšie pevné základy - rozpad vojenskej hegemónie USA a svetového poriadku znamená, že "blízka budúcnosť bude nebezpečnejšia, než nedávna minulosť".