Valné zhromaždenie OSN prijalo uznesenie odsudzujúce porušovanie ľudských práv na Kryme
23 | 12 | 2018 I Roman Suchý

Valné zhromaždenie OSN prijalo rezolúciu Ukrajiny o porušovaní ľudských práv na Kryme. Podľa  RIA Novosti dokument, ktorý navrhol Kyjev, bol podporovaný 65 krajinami. Proti hlasovalo 27 delegácií vrátane Ruska, Bieloruska, Číny, Indie, Srbska, Sýrie, Južnej Afriky, Nikaraguy a Venezuely. 70 krajín sa zdržalo hlasovania. Informuje Kommersant.ru.


Na stretnutí Valného zhromaždenia stály predstaviteľ Ruska v OSN, Gennadij Kuzmin, uviedol, že dokument je "falošný" a "bezvýznamný vo svojom obsahu"


"Toto uznesenie je mimoriadne politizované, založené na nepresných a sfalšovaných informáciách. Krym je miesto, kde žijú šťastní ľudia, pozývame všetkých, aby ich navštívili. Ruská federácia zaručuje ochranu práv a slobôd na celom území, vrátane Krymu," uistil Kuzmin.


Predtým výbor Valného zhromaždenia zaoberajúci sa hospodárskymi otázkami odmietol prideliť peniaze na vykonanie tohto rozhodnutia, čo v skutočnosti spôsobuje, že prijatie dokumentu nemá zmysel.


18. decembra Valné zhromaždenie OSN prijalo ukrajinské uznesenie o Kryme, ktoré vyjadruje "vážne znepokojenie nad postupnou militarizáciou Krymu" okolo Čierneho a Azovského mora, ako aj ruských vojenských cvičení. Autori dokumentu tiež odsúdili otvorenie mosta cez Kerčskú prielivu.