Pre katolíckych veriacich sú jasličky a scéna betlehema symbolom Vianoc
23 | 12 | 2018 I TASR
Bratislava 23. decembra (TASR) - Jasličky s malým Ježiškom a scéna betlehema sú pre katolíckych veriacich neodmysliteľným symbolom obdobia Vianoc až do 6. januára, keď sa slávi sviatok Zjavenie Pána - Traja králi.

Betlehemy s jasličkami, postavami Svätej rodiny - Ježiša, Márie a Jozefa, troch mudrcov z Východu, ktorí sa prišli malému Ježiškovi pokloniť a priniesli mu dary, s postavami anjelov, pastierov i rôznych zvierat, dotvárajú v tomto období atmosféru v katolíckych kostoloch i v domácnostiach veriacich. Pri betlehemoch v kostoloch sa počas Vianoc už tradične konajú jasličkové pobožnosti či trojkráľové scénky približujúce deťom a mládeži udalosti v Betleheme spred viac ako 2000 rokov.

Tradícia jasličiek a betlehemov je veľmi stará. Vo Svätom písme sa jasle spomínajú v súvislosti s narodením Ježiša. Podľa niektorých prameňov v roku 354 priniesli jasličky z Betlehema do Ríma a pápež Libérius ich slávnostne posvätil v kostole Santa Maria Maggiore. Jasličky a neskôr betlehemy s mnohými postavami ako symbol Narodenia Ježiša Krista majú dávnu tradíciu nielen v Taliansku, ale i v Španielsku, Nemecku a iných európskych krajinách. Rozširovali sa najmä v 17. a 18. storočí, ľudia ich vyrezávali a zostavovali z rozličných materiálov. Podľa tradície sv. František z Assisi postavil prvý betlehem v roku 1223 v talianskom meste Greccio.

Na Slovensku došlo k veľkému rozmachu tvorby betlehemov od konca 18. storočia. Najrozšírenejším materiálom, z ktorého ich ľudia zhotovovali, bolo drevo. Známe sú tiež betlehemy maľované na skle, vyrobené z papiera, šúpolia, sadry, keramiky, vosku a iných materiálov, ako aj typické betlehemy z okolia banských miest na Slovensku, predovšetkým Banskej Štiavnice.

Mnohé krásne betlehemy ľudových majstrov z rôznych regiónov Slovenska sa nachádzajú v múzeách. Betlehemy z rozličných materiálov a rôznych veľkostí, často z dreva, vyrábajú ľudoví umelci na Slovensku aj v súčasnosti.