Počet obetí vĺn cunami v Indonézii stúpol na vyše 222
23 | 12 | 2018 I TASR

Jakarta 23. decembra (TASR) - Počet potvrdených obetí vĺn cunami, ktoré v sobotu večer miestneho času bez varovania zasiahli pláže v oblasti Sundského prielivu v Indonézii, stúpol na najmenej 222. Ďalších 843 osôb utrpelo zranenia a 28 je nezvestných. Informovali o tom v nedeľu agentúry DPA, AP a AFP s odvolaním sa na indonézsku Národnú agentúru pre zmierňovanie následkov katastrof (BNPB).



Indonézska Meteorologická, klimatologická a geofyzikálna agentúra (BMKG) uviedla, že príčinou cunami bola erupcia sopky Anak Krakatoa, ktorá spustila podmorské zosuvy pôdy. Sopka leží v Sundskom prielive. Ten sa nachádza medzi ostrovmi Sumatra a Jáva a spája Jávske more s Indickým oceánom. K erupcii sopky došlo podľa BMKG približne 24 minút pred príchodom cunami.

Cunami, ktoré zaplavili stovky budov, zasiahli pobrežie južnej Sumatry a západného cípu Jávy v sobotu večer okolo 21.30 h miestneho času (15.30 h SEČ).
"Bola to kombinácia dvoch prírodných javov, cunami a prílivu. Príliv bol veľký v dôsledku mesačného splnu," vysvetlil hovorca BNPB Sutopo Purwo Nugroho. Vlny cunami podľa neho zabíjali v provincii Lampung na Sumatre a v provincii Banten na Jáve.
Hovorca Nugroho upozornil, že tragická bilancia sa môže zvýšiť, pretože sa ešte nepodarilo dostať do všetkých zasiahnutých oblastí.