Palestínsky prezident chce rozpustiť parlament, Hamas je proti
23 | 12 | 2018 I TASR

Gaza 23. decembra (TASR) - Palestínske radikálne hnutie Hamas odsúdilo v nedeľu plán palestínskeho prezidenta Mahmúda Abbása rozpustiť parlament. Tento krok má podľa Hamasu "slúžiť jeho partizánskym záujmom". Informovala o tom agentúra AFP.



Abbás v sobotu oznámil, že má v úmysle rozpustiť Palestínsku legislatívnu radu (PLC). Odvolal sa na verdikt Palestínskeho ústavného súdu v Ramalláhu, ktorý nariadil rozpustenie PLC a vypísanie volieb do šiestich mesiacov.
Hamas ale odmietol rozhodnutie súdu, ktorý podľa neho vytvoril Abbás, aby "legalizoval svoje svojvoľné rozhodnutia".

Hnutie ďalej uviedlo, že Abbás by sa mal stretnúť s politickým lídrom Hamasu Ismáílom Haníjom a "ukončiť tak rozpor medzi Palestínčanmi". Zároveň vyzvalo Egypt, ktorý sa snaží o zmierenie medzi Hamasom a Abbásovým hnutím Fatah, aby zablokoval plán na rozpustenie PLC.

Parlament sa neschádzal od roku 2007 po tom, čo Hamas násilne prevzal kontrolu nad pásmom Gazy počas konfliktu s Abbásovými bezpečnostnými zložkami.
Palestínsky zákon ale umožňuje, aby predseda parlamentu pôsobil ako dočasný prezident, ak 83-ročný prezident Palestínskej samosprávy Abbás zomrie počas výkonu funkcie.