USA: V súvislosti so stiahnutím vojakov zo Sýrie odstúpil ďalší činiteľ McGurk
22 | 12 | 2018 I TASR
Washington 22. decembra (TASR) - Vysokopostavený americký činiteľ v boji proti teroristickej organizácii Islamský štát (IS) Brett McGurk odstúpil v sobotu v reakcii na rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa stiahnuť vojakov zo Sýrie. Informovala o tom stanica BBC.

McGurk plánoval odísť z funkcie špeciálneho prezidentského vyslanca pre medzinárodnú koalíciu na boj proti IS až na budúci rok, avšak svoj odchod po Trumpovom rozhodnutí urýchlil. Ešte predtým vyhlásil, že trvá na tom, aby Spojené štáty pokračovali v ťažení proti IS v Sýrii.

"Chceme zostať v teréne a zabezpečiť v týchto oblastiach stabilitu. Bolo by nerozvážne, ak by sme tvrdili, že hoci je fyzický kalifát porazený, môžeme (zo Sýrie) už odísť," povedal.
McGurkova rezignácia nadobudne platnosť 31. decembra, dopĺňa tlačová agentúra AFP. McGurka vymenoval do funkcie predošlý šéf Bieleho domu Barack Obama, avšak Trumpova administratíva si ho napriek tomu ponechala.
McGurk minulý týždeň povedal, že v súvislosti s bojom proti IS "nemôže nikto vyhlásiť misiu za ukončenú". Diplomat to uviedol iba niekoľko dní predtým, ako zaznelo Trumpovo prekvapujúce oznámenie víťazstva nad IS.
McGurkov odchod nasleduje po náhlej rezignácii amerického ministra obrany Jamesa Mattisa, ktorý sa postavil proti stiahnutiu amerických vojakov zo Sýrie, ako aj zníženiu americkej vojenskej prítomnosti v Afganistane. Mattis vyhlásil, že prezident má právo vymenovať niekoho, "ktorého názory viac ladia s vašimi".
Mattis odstúpi z funkcie ministra obrany koncom februára 2019. Trump avizoval, že meno jeho nástupcu oznámi čoskoro. Prezident sa generálovi Mattisovi poďakoval za jeho služby a ocenil, že mu bol nápomocný pri získavaní spojencov a iných krajín, aby prebrali svoj diel vojenských povinností.
Republikáni aj demokrati vyjadrili nad Mattisovým odstúpením znepokojenie. Senátori Mitch McConnell a Marco Rubio podľa BBC uviedli, že tento krok vyvoláva obavy a poškodzuje USA na medzinárodnej scéne.