USA: Činnosť federálnych orgánov ochromil čiastočný shutdown
22 | 12 | 2018 I TASR
Washington 22. decembra (TASR) - Viaceré dôležité federálne úrady v Spojených štátoch prerušili v noci na sobotu svoju činnosť po tom, ako stroskotali rokovania straníckych lídrov v Kongrese a zástupcov Bieleho domu ohľadne požiadavky prezidenta Donalda Trumpa na financovanie výstavby múru na hranici s Mexikom. Informovali o tom tlačové agentúry AFP a DPA.

Tzv. čiastočný shutdown, teda pozastavenie financovania federálnych inštitúcií, nastal po polnoci washingtonského času (06.00 h SEČ). Obe komory Kongresu v piatok večer prerušili svoje schôdze bez toho, aby dospeli ku kompromisu umožňujúcemu schválenie zákona o federálnych výdavkoch, pokrývajúceho obdobie do 8. februára 2019.

Trump odmieta podpísať zákon, ktorý na hraničný múr neposkytuje požadovaných zhruba päť miliárd dolárov. Demokrati však majú v Senáte dostatok hlasov na to, aby financovanie múru zablokovali.
Kongres má pokračovať v hľadaní kompromisného riešenia v priebehu soboty.

Americké federálne inštitúcie vrátane deviatich ministerstiev prídu od soboty o zhruba 25 percent finančných zdrojov. Odhaduje sa, že reštrikcie pred Vianocami postihnú viac ako 800.000 federálnych zamestnancov, ktorí budú musieť nastúpiť na nútenú dovolenku alebo pracovať bezplatne.

Trump zverejnil v tejto súvislosti videoodkaz, v ktorom obvinil zo súčasnej situácie opozičnú Demokratickú stranu. Zároveň vyjadril nádej, že shutdown "nepotrvá dlho".