Rusko vyslalo na Krymský polostrov bojové stíhačky
22 | 12 | 2018 I TASR
Belbek 22. decembra (TASR) - Viac než desať bojových stíhačiek typu Su-27 a Su-30 ruských vzdušných síl pristálo v sobotu na Kryme. Podľa tlačovej agentúry Reuters sa tak stalo v čase zvýšeného napätia medzi Moskvou a Ukrajinou a Rusko sa tým snaží upevniť svoju vojenskú prítomnosť na tomto anektovanom polostrove.

Stíhačky pristáli na leteckej základni pri Sevastopole. Krymský polostrov bol pripojený k Rusku v roku 2014 po tom, ako prokremeľský ukrajinský prezident Viktor Janukovyč utiekol z Kyjeva pred pouličnými zrážkami a násilnými protestmi.

Napätie medzi Moskvou a Kyjevom vzrástlo počas uplynulých týždňov po tom, ako ruská pohraničná stráž v oblasti Kerčského prielivu 25. novembra zadržala tri ukrajinské vojnové lode a ich posádky. Ruská Federálna bezpečnostná služba (FSB) obvinila Ukrajincov z protizákonného prekročenia hranice a až do 25. januára 2019 na nich uvalila väzbu.

Kyjevské vedenie považuje svojich námorníkov za vojnových zajatcov. FSB však tvrdí, že vojnovými zajatcami byť nemôžu, keďže voči nim bolo vznesené obvinenie v súvislosti s trestným činom nezákonného prekročenia hraníc cudzieho štátu, ako aj vzhľadom na to, že Rusko a Ukrajina nie sú vo vojne, ani vo vojenskom konflikte.

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov vyhlásil, že Ukrajina pripravuje koncom roka neďaleko Krymu "provokáciu", informuje Reuters.

Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Kyjev následne vyhlásil stanné právo, ktoré platí do 26. decembra v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom a týka sa aj vnútorných vôd pri pobreží Azovského mora a Kerčského prielivu.