Britský minister obrany sa plavil po Čiernom mori na ukrajinskom vojenskom člne
22 | 12 | 2018 I TASR
Kyjev 22. decembra (TASR) - Britský minister obrany Gavin Williamson podnikol v piatok plavbu po Čiernom mori na delovom člne ukrajinských námorných síl, čím vyjadril podporu Ukrajine v súvislosti s jej novembrovou roztržkou s Ruskom po zajatí lodí v oblasti Kerčského prielivu. Informovala o tom tlačová agentúra AP.

Na palube plavidla, podobného jednej z lodí zajatých ruskou pobrežnou strážou, sprevádzal Williamsona jeho ukrajinský rezortný partner Stepan Poltorak. Ten predtým absolvoval prehliadku lode britského vojenského námorníctva, ktorá dorazila tento týždeň do ukrajinskej Odesy, aby zabezpečila "voľnosť plavby" v Čiernom mori.

Rusko v oblasti Kerčského prielivu, ktorý spája Čierne a Azovské more, zajalo 25. novembra spoločne s posádkami tri lode ukrajinských námorných síl. Tento incident vyvolal obavy z prepuknutia otvoreného vojenského konfliktu medzi Ruskom a Ukrajinou. Kyjev následne vyhlásil stanné právo, ktoré platí do 26. decembra v desiatich regiónoch hraničiacich s Ruskom a Podnesterskom a týka sa aj vnútorných vôd pri pobreží Azovského mora a Kerčského prielivu.