Zomrela herečka Jana Štěpánková, známa zo seriálu Nemocnica na okraji mesta
21 | 12 | 2018 I TASR
Praha/Bratislava 21. decembra (TASR) - Po ťažkej chorobe zomrela vo veku 84 rokov česká herečka Jana Štěpánková, ktorej najobľúbenejšou televíznou postavou bola lekárka Dana Králová zo seriálu Nemocnica na okraji mesta. Informovala o tom Česká televízia, podľa ktorej herečka zomrela už v utorok a v piatok sa s ňou rozlúčili jej blízki.

Jana Štěpánková pochádzala z hereckej rodiny. Známym hercom bol jej otec Zdeněk Štěpánek, rovnako zasvätili svoj život hereckej profesii aj jej nevlastní bratia Martin a Petr. Jana Štěpánková sa narodila 6. septembra 1934 v Žiline. Vyštudovala Divadelnú akadémiu múzických umení v Prahe a v roku 1954 nastúpila v Pardubiciach do Východočeského divadla, kde pôsobila šesť rokov. Už na tejto scéne vytvorila postavy Jany z Arku, Roxanu v Rostandovom Cyranovi z Bergeracu alebo titulnú rolu v hre Oscara Wilda Vejár lady Windermerovej. Samotná Štěpánková sa vyjadrila, že považuje Pardubice za svoje rodné mesto.

V rokoch 1959-1972 sa jej domovskou scénou stalo Divadlo S. K. Neumanna v Prahe. Dlhé vlasy nosila do svojich 28 rokov, kedy sa dala ostrihať nakrátko a ostala verná účesu, s ktorým ju poznali českí i slovenskí diváci.

Už počas prvých divadelných skúseností sa Jana Štěpánková zoznámila s režisérom Jaroslavom Dudkom, ktorý sa neskôr stal jej manželom. V roku 1972 získala angažmán v pražskom Divadle na Vinohradech, kde pôsobila až do roku 2000. Po smrti svojho manžela (31. augusta 2000) prestala na istý čas vystupovať v divadle a pôsobila najmä v televíznych filmoch, inscenáciách a seriáloch. Koncom roku 2008 však prijala úlohu v pražskom Divadle Na Jezerce a na divadelné dosky sa vrátila v hre Paní plukovníková. Ešte tento rok účinkovala v Divadle Ungelt v hrách Na útěku a Pardál.

Prvý raz sa na striebornom plátne objavila vo filme Nástup (réžia Otakar Vávra, 1952). Zahrala si v detektívke Vladimíra Čecha 105 % alibi či v detskej komédii Táto, sežeň štěně (r. Milan Vošmik, 1964). Jej doménou sa však stali predovšetkým televízne filmy a seriály.

Medzi prvé patril komediálny seriál Taková normální rodinka (1971), ktorý režíroval Štěpánkovej manžel Jaroslav Dudek. Mimoriadnu popularitu herečke priniesol seriál Nemocnice na okraji města (1977, 1981) takisto v réžii Jaroslava Dudka. Postavu sympatickej, ale osamelej anesteziologičky Dany Královej mali radi diváci, ale obľúbila si ju aj samotná Štěpánková. Priateľské puto ju napokon spojilo aj so skutočnou doktorkou Královou, ktorá bola reálnym predobrazom tejto seriálovej postavy.

Koncom 90. rokov Janu Štěpánkovú obsadil Miroslav Balajka do chalupárskeho seriálu Ranč u zelené sedmy (1998-2005). V ďalších rokoch hrala v nemenej obľúbených seriáloch První republika a Doktor Martin, kde vytvoril hlavnú postavu morózneho lekára Miroslav Donutil.

Z jej neskorších filmov možno spomenúť komédiu Účastníci zájezdu (r. Jiří Vejdělek, 2006).
V roku 2017 podrobila Šepánková tvrdej kritike český seriál Bohéma, ktorý zachytával prostredie filmových štúdií a hercov za prvej republiky a počas 2. svetovej vojny. Podľa jej názoru autori výrazne skreslili osudy jej otca Zdeňka Štěpánka.

Za mimoriadny prínos pre svoj odbor dostala pred desiatimi rokmi Zlatú plaketu od vtedajšieho prezidenta Václava Klausa. Je tiež držiteľkou Ceny Františka Filipovského za vynikajúcu prácu v rozhlase a dabingu.