Turecko uvítalo odsun vojakov USA zo Sýrie, Nemecko by prijalo konzultácie
21 | 12 | 2018 I TASR
Ankara/Berlín/Damask 21. decembra (TASR) - Turecko uvítalo rozhodnutie prezidenta USA Donalda Trumpa stiahnuť amerických vojakov zo Sýrie. Vyhlásil to v piatok na návšteve Malty turecký minister zahraničných vecí Mevlüt Čavušoglu. Podľa agentúry AP išlo o prvú oficiálnu reakciu Turecka na rozhodnutiu USA odísť zo Sýrie.

Biely dom v stredu oznámil, že zo Sýrie bude stiahnutých všetkých približne 2000 príslušníkov amerických pozemných síl, pričom tento proces sa už začal. Trump svoje rozhodnutie zdôvodnil tým, že sa už podarilo naplniť cieľ americkej vojenskej prítomnosti v Sýrii - porážku extrémistickej organizácie Islamský štát (IS).
Minister Čavušoglu v piatok takisto hovoril o potrebe koordinácie sťahovania vojakov s americkou stranou. Zároveň varoval, že ich odsun by mohol vytvoriť vákuum, ktoré by vyplnili teroristické skupiny. Všetky krajiny by podľa jeho slov mali byť ostražité pred zvyškami IS. Medzinárodné spoločenstvo sa teraz podľa Čavušogla musí zamerať na "politický proces" zameraný na budúcnosť Sýrie.

Nemecká vláda v piatok oznámila, že Washington s Berlínom rozhodnutie stiahnuť svojich vojakov zo Sýrie vopred nekonzultoval. Hovorkyňa vlády Ulrike Demmerová v Berlíne novinárom povedala, že Berlín by takéto konzultácie ocenil.

Rozhodnutie Washingtonu môže podľa Demmerovej ovplyvniť dynamiku konfliktu, no na konečné víťazstvo nad IS treba podľa nej ešte vykonať veľa práce.

Sýrske kurdské milície, ktoré bojujú proti IS v Sýrii, by sa mohli stiahnuť z frontových línií a premiestniť sa k tureckej hranici v prípade, pokiaľ by do nimi kontrolovanej oblasti vstúpila turecká armáda. V piatok pred tým podľa agentúry AFP varoval Ilham Ahmad, vysoko postavený predstaviteľ Sýrskych demokratických síl (SDF).

Ahmad po rokovaní s francúzskymi predstaviteľmi v Paríži povedal, že Francúzsko má ako člen NATO morálnu povinnosť zabrániť Turecku v útokoch na Kurdov. Po stiahnutí Američanov by podľa neho malo Francúzsko v Sýrii viac angažovať.