Používať treba iba certifikované osvetlenie stromčeka
21 | 12 | 2018 I TASR

Bratislava 21. decembra (TASR) - Vianočný stromček a dekorácie je potrebné zdobiť iba certifikovanými svetielkami a ak sa v byte nikto nenachádza, osvetlenie by malo byť vypnuté zo zástrčky. Odporúča to Prezídium Hasičského a záchranného zboru (HaZZ), ktoré v súvislosti s Vianocami vypracovalo niekoľko rád.



Používatelia by tiež mali rešpektovať pokyny výrobcu a predajcu osvetlenia a nevykonávať akékoľvek neodborné zásahy v súvislosti s opravou jednotlivých žiaroviek a kabeláže. Vianočný stromček je potrebné umiestniť do dostatočne veľkého priestoru, ďalej od vykurovacích zariadení a otvoreného ohňa.

V súvislosti s používaním kuchynských spotrebičov HaZZ odporúča za žiadnych okolností nenechávať pripravovanú stravu na sporáku bez dozoru dospelej osoby, vyvarovať sa opätovnému používaniu oleja, ktorý by sa mohol prepáliť a vzbĺknuť a horiaci olej nehasiť vodou, ale zadusiť utierkou či uterákom.

Nepoužívané kuchynské spotrebiče je potrebné vypnúť z elektrického zdroja energie, používať počas manipulácie s horúcimi materiálmi ochranné prostriedky a zabrániť priamemu kontaktu s deťmi a zvieratami.