V Illinoise vinia zo sexuálneho zneužívania takmer 700 duchovných
20 | 12 | 2018 I TASR

Chicago 20. decembra (TASR) - Takmer 700 členov katolíckeho duchovenstva v americkom štáte Illinois malo v priebehu desaťročí spáchať sexuálne útoky na deti. Ide o podstatne vyššie číslo, než doposiaľ uvádzala cirkev, informovala v stredu generálna prokurátorka Illinoisu Lisa Madiganová.



Katolícka cirkev predtým oficiálne priznala, že obvineniam z pohlavného zneužitia, podloženým vierohodnými dôkazmi, sa týkajú 185 členov miestneho kléru, informovala agentúra AFP.
Úrady štátu Illinois v auguste tohto roku začali vlastné vyšetrovanie celej záležitosti. Jeho predbežné výsledky - podľa stredajšieho vyjadrenia prokurátorky - naznačujú, že obvinenia zo zneužívania sa týkajú ďalších viac ako 500 kňazov a duchovných. Celkovo má ísť o minimálne 685 osôb.

Podľa Madiganovej bola časť z týchto skutkov spáchaná už pred desaťročiami a niektorí kňazi, ktorí sa ich dopustili, medzitým zomreli, píše agentúra AP.
Prokurátorka v tejto súvislosti obvinila miestnu katolícku cirkev, že početné obvinenia z neprimeraného sexuálneho správania kňazov dôkladne nevyšetrila a že nezverejnila úplné a presné informácie o jeho rozsahu.