Severná Kórea nepristúpi k denuklearizácii, pokiaľ tak neurobia aj USA
20 | 12 | 2018 I TASR

Soul 20. decembra (TASR) - Severná Kórea vo štvrtok vyhlásila, že sa nikdy jednostranne nevzdá jadrových zbraní, pokiaľ svoju jadrovú hrozbu najskôr nestiahnu Spojené štáty, informovala agentúra AP.



Vyhlásenie Pchjongjangu, ktorý prostredníctvom neho pohrozil odstúpením od záväzku denuklearizácie Kórejského polostrova, zverejnila oficiálna tlačová agentúra KCNA v čase rastúceho napätia medzi Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) a Spojenými štátmi.

Washington totiž pred niekoľkými dňami oznámil, že uvaľuje sankcie na troch vysokopostavených severokórejských predstaviteľov v súvislosti s porušovaním ľudských práv.
Podľa AP štvrtkové vyhlásenie taktiež vyvoláva pochybnosti, či bude severokórejský vodca Kim Čong-un niekedy vôbec ochotný vzdať sa svojho jadrového arzenálu, ktorý môže považovať za svoju najväčšiu záruku prežitia.

Americký prezident Donald Trump a Kim Čong-un sa na historickom summite v Singapure v júni tohto roka bez bližších podrobností dohodli na "celkovej denuklearizácii" Kórejského polostrova.
Odvtedy však sotva došlo k pokroku, keď Washington zdôrazňuje, že zachová sankcie voči Severnej Kórei, pokým sa úplne a overiteľne nezbaví jadrových zbraní. Pchjongjang v jednom bode odsúdil požiadavky USA ako "gangsterské" a trvá na stiahnutí medzinárodných sankcií.