New York Times: Komunikácia diplomatov EÚ sa stala terčom hakerského útoku
19 | 12 | 2018 I TASR

Washington 19. decembra (TASR) - Hakeri niekoľko rokov úspešne získavali informácie z diplomatickej komunikácie Európskej únie, informoval v stredu denník The New York Times (NYT). 





Počas troch rokov napadli tisíce správ, v ktorých diplomati odkazovali na širokú škálu tém od amerického prezidenta Donalda Trumpa až po medzinárodný obchod. 





Hakerské útoky údajne identifikovala spoločnosť Area 1, venujúca sa kybernetickej bezpečnosti. 





Predstavitelia EÚ však uviedli, že informácie označené ako dôverné či tajné sa terčom útoku hakerov nestali. 





Bezpečnostný expert firmy Area 1 Blake Darche pre NYT povedal, že metódy, ktoré hakeri pri útokoch použili, boli podobné metódam, ktoré predtým používala čínska armáda. 





"Po vyše desaťročiach skúseností s bojom proti čínskym kybernetickým operáciám... niet pochýb, že táto kampaň je spojená s čínskou vládou," povedal. 





V napadnutých správach, známych ako diplomatické kábelogramy, si diplomati vymieňali informácie súvisiace s júlovým stretnutím Trumpa s jeho ruským náprotivkom Vladimirom Putinom, ktoré bolo označené za "úspešné (prinajmenšom pre Putina)", píšu The New York Times. 





Ďalšia správa opisuje podrobnosti zo súkromného stretnutia čínskeho prezidenta Si Ťin-pchinga a európskych predstaviteľov, ktoré sa konalo na začiatku tohto roka. 





Podľa NYT mali byť zasiahnuté aj mnohé ďalšie inštitúcie vrátane OSN.