GATESTONE INSTITUTE: Pašovanie ľudí "humanitárnou" organizáciou v Grécku
15 | 12 | 2018 I Maria Polizoidou

28. augusta 2018 bolo zatknutých tridsať členov gréckej mimovládnej organizácie "Emergency Response Centre International" (Erci, Medzinárodné centrum reakcie na mimoriadne udalosti) za ich zapojenie v sieti pašerákov ľudí, ktorá pôsobila na ostrove Lesbos od roku 2015.





Grécka polícia vydala vyhlásenie, že vďaka vyšetrovaniu, ktoré viedlo k ich zatknutiu "boli plne odkryté aktivity organizovanej zločineckej siete, ktorá cudzincom systematicky uľahčovala ilegálny vstup".





Medzi odhalenými aktivitami je falšovanie, špionáž a nezákonné sledovanie ako gréckej pobrežnej stráže, tak hraničnej agentúry EÚ Frontex za účelom získavania dôverných informácií o pohyboch utečencov z Turecka.





Vyšetrovanie tiež viedlo k objavu ďalších šiestich Grékov a 24 cudzích štátnych príslušníkov, ktorí boli v tomto prípade tiež zapletení.





Erci sa sama opisuje ako:





"Erci je grécka nezisková organizácia, ktorá zabezpečuje reakciu na mimoriadne udalosti a humanitárnu pomoc v čase krízy. Filozofiou Erci je identifikovať medzery v humanitárnej pomoci a vyplniť ich tým najefektívnejším a najúčinnejším spôsobom. Momentálne má Erci v Grécku 4 aktívne programy práce s utečencami a to v oblasti hľadania a záchrany, vo sfére zdravotnej, vo sfére vzdelávania, a ďalej program koordinácie utečeneckých táborov. "





Napriek svojmu deklarovanému poslaniu a neziskovému statusu však Erci podľa zistení gréckych orgánov údajne dostala za svoje sprostredkovateľské služby zločincom značné sumy peňazí.





Erci evidentne inkasovala 2 000 eur od každého ilegálneho imigranta, ktorému pomohla vstúpiť do Grécka.





Navyše jej členovia založili podnik pre "integráciu utečencov" do gréckej spoločnosti. Tento podnik každoročne dostával z rôznych vládnych programov (v oblasti vzdelávania, bývania a výživy) 5 000 eur na každého imigranta. Od roku 2015 Erci údajne umožnila nelegálny vstup do Grécka približne 70 000 imigrantov, čo tejto "neziskovej" organizácii vynieslo približne pol miliardy eur ročne.





Toto odhalenie však zďaleka nezahŕňa celý rozsah ilegálnych aktivít spojených so vstupom migrantov do Grécka.





Napríklad v roku 2017 zadržali grécke úrady 1 399 pašerákov ľudí, z ktorých sa niektorí snažili využiť "humanitárnu" činnosť ako kamufláž svojich aktivít. Počas prvých štyroch mesiacov roku 2018 zadržali grécke orgány 25 594 ilegálnych imigrantov.





Ešte viac znepokojujúce, než vysoký poplatok, ktorý imigranti platili pašerákom, a obrovské integračné dotácie, ktoré vypláca grécka vláda, je v tejto situácii záťaž, ktorá dopadá na grécku spoločnosť ako celok.





Podľa štatistických údajov gréckej polície bolo v roku 2017 nahlásených 75 707 lúpeží a vlámaní. Z nich bolo vyriešených iba 15 048 a z toho bolo 4 207 lúpeží a vlámaní spáchaných cudzincami. Polícia navyše odhaduje, že viac ako 40% závažných trestných činov bolo spáchaných ilegálnymi imigrantmi. (Celkovo tvoria legálni a ilegálni prisťahovalci v Grécku približne 10-15% z celkovej populácie.)





V septembri 2016 bolo v gréckych väzniciach väznených 4 246 Grékov a 5 221 cudzincov odsúdených za závažné trestné činy. Z toho bolo napríklad 336 cudzincov odsúdených za vraždu; 101 cudzincov za pokus o vraždu; 77 cudzincov za znásilnenie; a 635 cudzincov za lúpež. Ďalšie tisíce prípadov ešte čakajú na súdny proces.





V nedávnom srdcervúcom prípade bol 15. augusta 2018 zavraždený 25 ročný študent univerzity v Škótsku, ktorý bol doma v Aténach na prázdninách. Zavraždili ho traja ilegálni imigranti, keď sa so svojou priateľkou z Portugalska prechádzal po svojom meste.





Páchatelia, dvaja Pakistanci a Iračan vo veku od 17 do 28 rokov povedali polícii, že najprv zaútočili na mladú ženu a ukradli jej kreditné karty, pas a mobilný telefón z kabelky a peniaze z peňaženky. Keď ale zistili, že je jej telefón "zastaraný", tak vymáhali telefón aj od mladého muža a vyhrážali sa mu nožom.





Priznali sa, že keď sa ich snažil zbaviť, tak do neho strčili a on spadol zo skaly a zabil sa. Po ich výsluchu sa ukázalo, že títo traja násilníci sú hľadaní v súvislosti s ďalšími 10 lúpežami v okolí.





V rozhorčenom liste gréckemu premiérovi Alexisovi Tsiprasovi, poslancom parlamentu a starostovi Atén, obvinila matka obete Tsiprasa z "kriminálnej nedbanlivosti" a označila ho za "spolupáchateľa" pri vražde svojho syna.





"Nemal by štát miesto vítania každého divokého zločinca" chlebom a soľou "najprv myslieť na bezpečnosť svojich občanov, z ktorých každý deň ekonomicky žije? Ako to, že štát necháva svojich občanov napospas hnusným nenažraným gangom, pre ktoré je hodnota ľudského života menšia ako hodnota mobilného telefónu alebo zlatej retiazky? "





Hoci sú to slová smútiacej matky, sú to tiež pocity všeobecne zdieľané a prejavované po celom Grécku, kde sú takéto tragické prípady čoraz častejšie.





29. augusta 2018, dva týždne po tejto vražde, napadlo v severnom Grécku šesť imigrantov verbálne 52 ročného muža na ulici, údajne úplne bezdôvodne. Keď ich ignoroval a šiel ďalej, tak ho jeden z nich bodol do chrbta 24 cm dlhým nožom a muž musel byť hospitalizovaný.





O dva dni skôr, 27. augusta, zablokovalo zhruba 100 imigrantov po dobu viac ako troch hodín diaľnicu. Migranti protestovali proti podmienkam vo svojom tábore v Malakase. Vodiči, ktorí na ceste uviazli, vypovedali, že niektorí demonštranti boli úplne rozzúrení a mlátili do stojacich áut kusmi dreva. Aby toho nebolo málo, tak prítomní policajti priznali, že od Ministerstva verejného poriadku a ochrany občanov nedostali žiadne pokyny na vypratanie diaľnice a ochrane obetí.





Gatestone Institute zistil, že o celom incidente neexistuje žiadne oficiálne vyhlásenie polície alebo ministerstva, len výpovede vodičov. Vzhľadom k tomu, že si grécka vláda zjavne nevie rady, ako zvládnuť túto migračnú krízu a ochrániť bezpečnosť svojich občanov, je obzvlášť ohromujúce zistenie, že hlavná mimovládna organizácia, ktorá má mandát poskytovať humanitárnu pomoc imigrantom, namiesto toho profituje z ich pašovania. Nedávne zatknutie členov Erci podčiarkuje nutnosť prísnej kontroly všetkých takýchto organizácií.





Maria Polizoidou je reportérka, novinárka a konzultantka pre medzinárodné a zahraničné záležitosti žijúca v Grécku. Je absolventkou postgraduálneho študijného odboru "Geopolitika a bezpečnostné otázky v islamskom komplexe Turecka a Stredného východu" na Aténskej univerzite. Komentár pôvodne vyšiel v anglickom originále Greece: "Humanitarian Aid" Organization's People-Smuggling.