GATESTONE INSTITUTE: Maďarsko vzdoruje kárnemu konaniu EÚ
15 | 12 | 2018 I Soeren Kern

Maďarský premiér Viktor Orbán toto obvinenie odmietol a uviedol, že ide o odvetu za to, že jeho vláda odmieta prijímať migrantov z moslimského sveta.





Toto disciplinárne konanie je pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019 ďalší salvou súboja a merania síl medzi zástancami EÚ a jej odporcami.





Počas zasadnutia Európskeho parlamentu v Štrasburgu 12. septembra 2018 schválili poslanci EP 448 hlasmi proti 197 hlasom, teda viac ako dvoj tretinovou väčšinou, aby bol proti Maďarsku aktivovaný článok 7. Toto je prvýkrát, kedy bolo takéto parlamentné opatrenie prijaté proti členskému štátu EÚ a tento krok môže nakoniec viesť k tomu, že Maďarsko stratí svoje hlasovacie práva v inštitúciách EÚ.





Článok 7, označovaný za "atómový variant", sa vyhráža sankciami členským štátom EÚ, ktoré - podľa názoru EK - poruší základné hodnoty EÚ. Tieto základné hodnoty EÚ sú definované ako "sloboda, demokracia, dodržiavanie ľudských práv a základných slobôd, a právny štát".






Orbán je obviňovaný z toho, že podkopáva nezávislosť súdnictva a médií v Maďarsku; vedie právnu bitku proti Stredoeurópskej univerzite (CEU), ktorú v Budapešti založil maďarský filantrop George Soros; zo zlého zaobchádzania so žiadateľmi o azyl a utečencov, a z presadenia zákona, ktorý kvalifikuje pomoc migrantom ako trestný čin.





Článok 7 je dvojstupňový proces, ktorý začína pri "preventívnych opatreniach" (článok 7.1) a pokračuje k "trestným opatreniam" (článok 7.2). Vlády EÚ sa teraz musia rozhodnúť, či uvalia proti Maďarsku sankcie. Maďarsko pravdepodobne unikne najzávažnejšiemu zo sankčného opatrenia, totiž pozastavenie svojho hlasovacieho práva v EÚ, pretože to vyžaduje jednomyseľný súhlas všetkých štátov EÚ a Poľsko, ktoré má v EÚ tiež ťažkosti, sa zaviazalo Orbána podporiť.





V januári 2018 schválil Európsky parlament nezáväzné uznesenie, ktoré vyzýva krajiny EÚ, aby "urýchlene rozhodli", či Poľsko svojimi súdnymi reformami porušuje hodnoty EÚ.





Prahová hodnota pre prijatie článku 7 je vysoká - vyžaduje, aby ho poslanci Európskeho parlamentu prijali dvojtretinovou väčšinou. Predchádzajúce pokusy o hlasovanie proti Maďarsku zlyhali kvôli nedostatočnej podpore poslancov, najmä z Európskej ľudovej strany (EPP), ktorá je paneurópskou stredo-pravou politickou skupinou Európskeho parlamentu, ktorej členom je aj Orbánova strana Fidesz.





Hlasovanie pre spusteniu Článku 7, prebehlo potom, čo vodca EPP Manfred Weber nečakane oznámil svoju podporu tomuto kroku. Weberov obrat prišiel menej ako dva týždne po tom, čo oznámil svoj úmysel vystriedať Jeana-Clauda Junckera v pozícii predsedu Európskej komisie. Weberové "čelom vzad" je takmer určite súčasťou jeho snahy získať podporu pre svoju kandidatúru.





Rozhodnutie Manfreda Webera nastoľuje otázky o budúcnosti Orbánovej strany Fidesz vnútri EPP, najväčšieho bloku v Európskom parlamente, a to práve v čase, keď sa Orbán preto sľúbil, že zjednotí ďalších nacionalistov, aby v EÚ bojovali proti jej migračnej politike otvorených dverí.





V auguste 2018 sa Orbán a taliansky minister vnútra Matteo Salvini zaviazali, že budú pred voľbami do Európskeho parlamentu v máji 2019 hľadať koordinovanú stratégiu, ktorá by porazila pro-imigračnú stranu Európskych socialistov (PES), celoeurópsku stranu zastupujúcu socialistické strany všetkých členských štátov EÚ. Cieľom oboch štátnikov je zmeniť politické zloženie európskych inštitúcií, vrátane Európskeho parlamentu a Európskej komisie, a tak v EÚ zvrátiť migračnú politiku otvorených dverí.





"Potrebujeme novú Európsku komisiu, ktorá sa zaviaže k obrane európskych hraníc," povedal Orbán. "Po voľbách do Európskeho parlamentu p0otrebujeme takú Komisiu, ktorá nebude trestať tie krajiny, ako je Maďarsko, ktoré chránia svoje hranice."





Orbán Webera napadol a zaprisahal EPP, aby "našla cestu späť k ideálom svojich zakladateľov ... a k hodnotám, odvahe a charakteru, ktoré zabezpečia, že kresťanský prístup - teda kresťanský konzervatívny prístup - bude v politickom dianí EÚ aktívne zastúpený. Európania, ktorí zdieľajú tento prístup, musia byť zastúpení v orgánoch EÚ, dnes tomu tak nie je. "





Dodal, že EPP je paralyzovaná politickou korektnosťou:





"V posledných rokoch stratila strana EPP svoj charakter a opustili sme učenie našich otcov zakladateľov. Stali sme sa európskou politickou rodinou bez charakteru a bez nezávislej vôle, ktorá je neustále veľmi opatrná a ktorá zúfalo prehodnocuje každý svoj krok - a tak nakoniec tancujeme, ako socialisti a liberáli pískajú. Strana EPP má teraz len jeden cieľ: Vyhnúť sa, bože chráň, nejakej kritike v európskej tlači a na európskych fórach. "





Právne konanie proti Maďarsku podľa článku 7 je nápadom holandskej poslankyne (Zelení - Európska slobodná aliancia) Judith Sargentini, ktorá riadila rokovania v Európskom parlamente. "Ide predovšetkým o práva maďarských občanov," tweetovala po skončení hlasovania v Štrasburgu.





V apríli roku 2018 zverejnila poslankyňa EP Judith Sargentini správu o 26 stranách, v ktorej prejavuje obavy o súdnictve, korupcii, slobode prejavu a práva migrantov v Maďarsku. (Možno že stojí za zmienku, že samotný Európsky parlament bol opakovane obvinený z korupcie a vytrvalo odmieta spolupracovať s externými vyšetrovateľmi.)





Orbán, ktorý označil správu poslankyne Sargentini za "Sorosovu správu", obviňuje jej autorov, že v Maďarsku neuskutočnili ani jednu vyšetrovaciu misiu a že ich dokument je plný nepresností. A napadol Sargentini za to, že nejedná demokraticky:





"Pred niekoľkými mesiacmi ... prebehli v Maďarsku voľby. Maďari rozhodli, ako to má v Maďarsku v budúcnosti vyzerať, a počas našej volebnej kampane sme diskutovali o všetkých problémoch - o Stredoeurópskej univerzite (CEU, Central European University), o mimovládnych organizáciách a všeobecne o všetkých dôležitých politických otázkach. Ľudia sa potom sami rozhodli. a teraz chce Európsky parlament zvrátiť rozhodnutie maďarského ľudu a prinútiť maďarskú vládu, aby vykonala to, čo nám chce nanútiť, namiesto toho, čo si želajú naši voliči. "





Pred hlasovaním v Európskom parlamente predniesol predseda Európskej komisie Jean-Claude Juncker svoj prejav o stave Európskej únie v 2018 pod názvom "Nastal čas európskej suverenity", v ktorom varoval pred rastúcim nacionalizmom a hrozbou, ktorú to pre Európsku úniu predstavuje. "Článok 7 sa musí uplatniť vždy, keď je ohrozený právny štát," varoval.





Juncker neskôr ocenil rozhodnutie Európskeho parlamentu takto:





"Keby som bol členom Európskeho parlamentu, hlasoval by som pre článok 7. Európska komisia využíva nástroje, ktoré má k dispozícii, a začala konanie o porušení práva EÚ voči krajinám, ktoré právo EÚ nerešpektujú. A ja s dnešným rozhodnutím Európskeho parlamentu úplne súhlasím."





Maďarský minister zahraničia Peter Szijjártó sa hlasovaniu vysmial. Nazval to "mizernou pomstou" "pro-imigračných" politikov:





"Maďarsko a maďarský ľud boli odsúdení za to, že sme dokázali, že masová migrácia nie je nevyhnutná a že môže byť zastavená."





Politici z iných krajín EÚ Orbánovu vládu obhajovali. Napríklad v Británii označil poslanec EP a zástanca Brexitu Nigel Farage debatu Európskeho parlamentu o Maďarsku za "monsterproces" a dodal:





"Vďaka Bohu, že je aspoň jeden európsky vodca pripravený obhajovať svoje princípy, svoj národ, svoju kultúru a svoj ľud, tvárou v tvár tejto extrémnej šikane."





Po skončení hlasovania Farage tweetoval, že rozhodnutie Európskeho parlamentu je príkladom "autoritatívneho fungovania EÚ".





V Holandsku tweetoval Geert Wilders, líder Strany pre slobodu: "Maďarsko je vzorom všetkým krajinám EÚ, premiér Orbán je hrdina a zaslúži si Nobelovu cenu."





Maďarský premiér Orbán je pri moci od mája 2010. V apríli 2018 bol znovu zvolený drvivou väčšinou hlasov. Je veľmi nepravdepodobné, že by ho akcia Európskeho parlamentu zastrašila. 11. septembra 2018, deň pred kárnym konaním, Orbán vo svojom prejave pred Európskym parlamentom ostro spochybnil správu Sargentini a nešetril ani Európsku úniu:





"Viem, že ste si už sformovali svoj názor. Viem, že väčšina z vás bude hlasovať v prospech správy. A viem tiež, že vás môj príspevok nezmení. Napriek tomu som sem [do Štrasburgu] prišiel, pretože chcem zdôrazniť, že nehodláte odsúdiť moju vládu, ale celú našu krajinu a ľud. Odsudzujete Maďarsko, ktoré je už tisíc rokov členom rodiny európskych kresťanov, Maďarsko, ktoré prispelo k dejinám nášho veľkého kontinentu Európy svojou prácou a v prípade potreby i svojou krvou. Odsudzujete Maďarsko, ktoré povstalo so zbraňou v ruky proti najväčšej svetovej armáde, proti Sovietom, a položilo obeť najvyššiu za slobodu a demokraciu. a keď to bolo potrebné, otvorilo svoje hranice svojim východonemeckým bratom a sestrám v tiesni. Maďarsko si svoju slobodu a demokraciu vybojovalo. Ako tu teraz stojím, tak si uvedomujem, že Maďarsko je obžalované  ľuďmi, ktorí demokraciu zdedili, bez toho aby museli kvôli slobode niečo osobne riskovať. A teraz títo ľudia chcú odsudzovať maďarských bojovníkov protikomunistického, demokratického odboja. "





"Stojím tu a obhajujem svoju vlasť, pretože pre Maďarov sú pojmy ako sloboda, demokracia, nezávislosť a Európa vecou cti. Preto hovorím, že správa, ktorú máte pred sebou, je urážkou Maďarska a maďarského ľudu. Maďarskí voliči rozhodujú o Maďarsku v parlamentných voľbách . Čo vy tu tvrdíte, nie je nič iné, než že nie je možné dôverovať Maďarom, aby posúdili, čo je v ich vlastnom záujme. Domnievate sa, že viete lepšie, než samotní maďarskí občania, čo je pre Maďarov dobré. Musím vám preto povedať, že táto správa postráda rešpekt voči maďarskému ľudu. Táto správa používa dvojaký meter, je to zneužitie moci, prekračuje medze sfér kompetencie a spôsob jej prijatia je porušením dohody. "





"Pre nás v Maďarsku nie sú demokracia a sloboda otázkami politickými, ale otázkami morálnymi. Vy sa teraz snažíte vynášať morálne súdy nad mojou krajinou a ľudom a stigmatizovať nás na základe vašej početnej väčšiny. Prvýkrát v histórii Európskej únie sa snažíte vylúčiť jeden národ z rozhodovacieho procesu v Európe a tým si na seba beriete obrovskú zodpovednosť. Máte v úmysle zrušiť právo Maďarska, ktoré je členom Európskej únie, na obhajovanie svojich vlastných záujmov v európskej rodine, ktoré je právoplatným členom. " Budeme mať naďalej spory: My Maďari chápeme európsku kresťanskú civilizáciu a úlohu národov a národných kultúr inak; podstatu a poslanie rodiny si vykladáme odlišne; a máme diametrálne opačné názory na migráciu. Ak si skutočne želáme jednotu v rozmanitosti, potom naše rozdiely nemôžu byť príčinou stigmatizácie žiadnej krajiny alebo dôvodom ju vylúčiť zo spoločného rozhodovania. My by sme nikdy neklesli tak nízko, že by sme sa snažili umlčať tých, s ktorými nesúhlasíme ... "





"Každý národ a členský štát má právo sa rozhodnúť, ako si usporiada svoj život vo svojej vlastnej krajine. Budeme brániť naše hranice a jedine my sami samotní budeme rozhodovať o tom, s kým chceme žiť. Vybudovali sme plot a prekazili sme vstup stovkám tisíc nelegálnych imigrantov - bránili sme Maďarsko a bránili sme Európu. Dnes, po prvýkrát v histórii Európskej únie, vidíme spoločenstvo, ktoré odsudzuje obrancu svojich vlastných hraníc. "





"Nalejme si čistého vína: Odsudzujete Maďarsko, pretože sa maďarský ľud rozhodol, že naša vlasť nebude prisťahovaleckou krajinou. S patričným rešpektom, ale čo najdôraznejšie odmietam hrozby, vydieranie, ohováranie a falošné obvinenia proti Maďarsku a maďarskému ľudu zo strany pro-imigračných síl Európskeho parlamentu. S patričným rešpektom vám oznamujem, že sa Maďarsko nepodrobí vášmu vydieraniu a to bez ohľadu na to, aké rozhodnutie odhlasujeme. Maďarsko bude naďalej obhajovať svoje hranice, zabraňovať nelegálne prisťahovalectvo a bude brániť svoje práva - dokonca aj proti vám, keď to bude nutné. My Maďari sme pripravení na voľby v máji 2019, kedy budú mať ľudia v EÚ konečne možnosť o budúcnosti Európy rozhodnúť a tiež budú mať príležitosť konečne obnoviť demokraciu v európskej politike. "


Zdieľať tento článok
Starší článok Novší článok