Budú môcť Slováci oberať plody v lesoch? Protesty vlastníkov lesov sú opodstatnené, tvrdí Halgašová
11 | 08 | 2021 I Tibor Sipos

Nezhody medzi koaličnými stranami SaS a OĽaNO pokračujú. Tentokrát sa zo Sulíka a Matoviča presunuli na ministra životného prostredia Jána Budaja a poslankyňu NR SR Jarmilu Halgašovú. Tá Budajovi na svojej facebookovej stránke vyčíta zaobchádzanie s občanmi, komunikáciu aj bezohľadnosť.


Od budúceho roku prejdú Lesy SR pod Štátnu ochranu prírody. Môže za to Budajova novela zákona o ochrane prírody. Presunom pozemkov pod envirorezort sa má zabezpečiť jednotná správa chránených území SR. Mnoho súkromných vlastníkov lesov sa z toho dôvodu zhromažďovalo pred budovou mestského úradu vo Svite, kde prebiehali rokovania. Podľa rezortu životného prostredia sa novela nijako netýka súkromných vlastníkov. Oni však majú iný názor.
"Nečudujem sa, že protestujú"

"Minister Budaj hovorí: "Vás sa to netýka!" To nám však nestačí. Presun lesov z agro- na envirorezort môže znamenať zmeny nielen pre súkromných vlastníkov lesov, ale aj všetkých občanov. Ministerstvo životného prostredia SR si pochvaľuje, ako dobre odkomunikovalo túto tému v regiónoch. Zostáva však množstvo nezodpovedaných otázok," zdôraznila poslankyňa pôsobiaca aj ako overovateľka Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie.



Jednou z kľúčových otázok je, či si občania budú môcť naďalej oberať plody v lesoch. "Otázky môžu mať aj iní občania. Napríklad, či budú môcť po zmene zákona zbierať lesné plody. Alebo ako budú môcť včelári v týchto lesoch chovať včelstvá. Ideme prijímať návrh zákona a nemáme žiadnu informáciu ani predstavu, čo to našim občanom prinesie," kritizuje Budoajove konanie Halgašová.

"Nestačí len povedať, že návrh je vynikajúci. To v tomto okamihu vôbec nevieme a tak sa vôbec nečudujem, že súkromní vlastníci lesov protestujú," uzatvára znepokojene.

Protesty sú normálne. To, čím si všetci prechádzame je naozaj bezprecedentné, hovorí sociológ Vašečka
Podľa sociológa Michala Vašečku nikoho vôbec nemôže prekvapovať frustrácia slovenskej spoločnosti. Sklamanie z vládnej koalície, komunikácia na bode mrazu, chýbajúca dôvera sú len zlomkom toho, čo vyústilo do protestov v uliciach. Čítať ďalej
10 | 08 | 2021 | Diana Zaťková