Dôverujem odborným znalostiam vedcov. Nedôverujem však ich morálke. Presvedčíte ma?
03 | 08 | 2021 I Petra Demková

Urážaním tých, ktorí sa nechcú dať očkovať, nátlakom a cenzúrou dosahujú experti aj vláda presný opak toho, čo chcú. Sú schopní si to uvedomiť? Ani heslom „dôverujte vedcom“ nás, ktorí vedcom neveria, nepresvedčíte. My nepochybujeme o vedomostiach vedcov. My pochybujeme o ich morálke a osobnej etike.



Vedci totiž klamali aj upravovali svoje tvrdenia

Vedci, ktorí sú súčasťou poradných orgánov vlády a ktorí dostávajú priestor v mainstreamových médiách totiž opakovane ukázali, že keď treba, tak klamú, upravujú svoje tvrdenia a menia „vedecké fakty“ v súlade s vôľou politikov.

Tých príkladov bolo za rok a pol už toľko, že ich nebudem všetky menovať. Spomeniem len niektoré, ktoré mi okamžite prídu na rozum.

  • Odporúčanie predlžovať núdzový stav na želanie politikov. Tí sa báli protestov. Celý národ vedel, že čísla sú na minime. Odporúčanie vedcov absolútne nekorešpondovalo s tým, čo videl každý voľným okom.

  • Vystavovanie výnimiek vyvoleným osobám. Akoby tie Covid-19 prenášať nemohli.

  • Krčméryho tvrdenia z jari 2020, ako očkovanie nebude potrebné, pretože Covid-19 nie je taký nebezpečný. Čo tvrdí dnes, všetci vieme...

  • Nastavovanie pravidiel, ktoré nemajú žiadnu logiku a nemajú so zdravím nič spoločné. (Napríklad to, že očkovaní sa nemusia po príchode zo zahraničia testovať. Napriek tomu, že vieme, že vírus nielenže môžu mať, môžu ho aj šíriť.)

  • Klamstvá o Ivermektíne

  • Zamlčiavanie faktov (Napríklad to, aké dôležité je pre imunitu a ochranu pred chorobami aj pred Covid-1 mať odporúčané hladiny D vitamínu. Akým obrovským rizikovým faktorom je obezita. Počuli ste už lekárov, členov nášho konzília odporúčať optimalizovať si váhu či dbať na prísun vitamínu D?)

  • Ignorovanie vedeckých faktov. Naši vedci často tvrdia veci, ktoré sú zahraničnými štúdiami vyvrátené (šírenie medzi deťmi, benefity rúšok, úmrtnosť na Deltu). Odborná diskusia na tieto témy neexistuje, len jeden správny názor.


Mesík: Povinné očkovanie vojska nedajú, lebo sa boja vysokého počtu odchodov do civilu
Podľa vyjadrenia predstaviteľov silových rezortov zatiaľ neuvažujú o zavedení povinného očkovania. Na túto skutočnosť poukázal známy analytik Juraj Mesík. Zároveň ako zásadný dôvod tohto fenoménu vidí v tom, že by sa zvýšila fluktuácia personálnych... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Ondrej Štefik

Na výplatnej páske farmaceutických firiem

Opakujem, dôverujem odborným vedomostiam vedcov. Čomu nedôverujem, je ich osobná etika, ich morálka. Fakt: mnohí z vedcov, ktorí radia vláde a dostávajú priestor v médiách, sú alebo v minulosti boli na výplatnej páske niektorej z farmaceutických spoločností, ktoré dnes vyrábajú vakcíny.
Po roku a pol prvýkrát zazneli relevantné argumenty

Konečne to niekto nahlas povedal. Z úst experta na marketing a komunikáciu v relácii v TA3 sme si po roku a pol konečne vypočuli zmysluplné slová, v čom je problém pri presviedčaní „antivaxerov“.

V relácii Anky Žitnej zazneli slová odborníka, ktorý upozornil, že komunikácia s občanom, ktorý sa nechce dať očkovať, nie je nastavená dobre. Konečne odznelo v médiách to, čo si myslíme my, ktorí sme práve na „tej“ strane barikády, teda odmietame opatrenia a odmietame očkovanie. Žiaľ, až po roku a pol.
Štát pozná iba vynucovanie a uplácanie

Pavol Minár, expert na marketing a komunikáciu, povedal niekoľko veľkých právd. Napríklad si všíma: „Štát akoby nevedel komunikovať inak ako vynucovaním alebo ekonomickými stimulmi."

A ja dodávam: to si naozaj nikto nevšimol? To si naozaj tí študovaní ľudia tam hore (a teraz naozaj nemyslím politikov vo vláde), nedokážu uvedomiť, že takouto komunikáciou dosiahnu len odpor a rezistenciu?
Prečo vláda nevyužíva poznatky psychológie a neurovied?

V článku TA3 sa píše: „Minár pripomenul, že v súčasnosti máme k dispozícii množstvo dát z psychológie a neurovied, ktoré by mohli prispieť k lepšej komunikačnej stratégii. Ak by sa komunikácia štátu realizovala cez porozumenie toho, ako sa ľudia rozhodujú či nerozhodujú, podľa Minára by mohla vyzerať inak.“

Ďalej: „Nastavenie populácie nie je o tom, že mi chýba finančný stimul, a preto odmietam očkovanie," zdôraznil komunikačný expert." Preto pochybuje, že lotéria zaberie. Je to zas len nepochopenie motivácie "antivaxera".
Ľudia vedcom jednoducho nedôverujú!

Minár hovoril aj o nepochopení základného faktu a tým je, že expertom – vedcom, ľudia nedôverujú. Dôvody som, za seba a ľudí ktorých poznám, načrtla vyššie.

Preto je úplne zbytočné stále opakovať frázu „dôverujte vedcom“. Z článku portálu TA3: „Pri propagovaní očkovania sa doteraz hovorilo najmä o dôvere odborníkom. Základným naratívom kampane bolo podľa Minára ‘ver tomu, že to pomôže, a budeš slobodný, budeš chodiť do divadla, na kávičku a podobne’".

Tento prístup podľa Minára nie je najšťastnejší: "Ľudia, ktorí to odmietajú, neveria. Ak mi niekto neverí, že som čestný človek, môžem hovoriť, ver mi, že som čestný človek, nepomôže to. Ak je niekto nastavený, že neverí, nemôžem sa mu rétoricky prihovárať základným naratívom, že ver mi," zdôrazňuje Minár.

A na záver zaznelo ešte na TA3 toto: Podľa experta na komunikáciu, dochádza k "nadužívaniu" pojmov ako "zodpovednosť" či "spoluzodpovednosť". "Kanály sa zablokujú a nikto vás nebude počúvať," hovorí Minár. "Ja by som teda nevyťahoval slovo zodpovednosť," zdôraznil.

Valábik podporil Krčméryho, Čekana a Sabaku: Nás normálnych a rozumných je viac, tvrdí povýšenecky
03 | 08 | 2021 | Peter Sulek

Na začiatku je nepochopenie dôvodov

Inými slovami nátlakom, nepochopením základu toho, prečo sa ľudia odmietajú očkovať a urážaním, sa výsledok nedostaví.

Matovič očividne čosi pochopil. Pretože na svojej tlačovej konferencii 2. 8. k spusteniu lotérie sa opakovane vyjadril v zmysle, že urážaním tých, ktorí sa nechcú dať očkovať, sa ich presvedčiť nedá. Načrtol tiež, že je nutné snažiť sa najprv pochopiť, aké sú vlastne výhrady „neočkovancov“.

Neurobiť si v tomto prípade „prieskum trhu", nepoznať psychológiu a názor „odmietača“ vakcíny a len tak strieľať od boku urážky, chce naozaj veľkú dávku arogancie a hlúposti.
Chýba odborná diskusia!

Ďalším obrovským problémom je, že naši vedci - členovia konzília, nechodia diskutovať s vedcami, ktorí majú iný názor. Náš mainstream aj naši politici sa tvária, že iný názor v podstate ani neexistuje. A ak, je to len názor akéhosi nevzdelaného „hoaxera“.

Avšak my vieme, napríklad z alternatívnych médií, že iný a odborný názor existuje. My vieme o MUDr. Pekovej, my vieme o MUDr. Bukovskom, my vieme o MUDr. Lakotovi aj MUDr. Mesíkovi. Chápete? Vieme o nich!

A toto neodbavíte odpoveďou, že oni sú hlupáci. No, nie sú. Majú rovnaké vzdelanie ako vy, akurát robia úplne iné uzávery. A tým, že ich ignorujete a odmietate diskusiu s nimi neukazujete to, že „nemáte s hlupákom o čom“, ako to prezentujete. Ukazujete len to, že sa ich bojíte, že viete, že by ste pohoreli.
Zopár rád na záver

Chcete nás presvedčiť na očkovanie proti Covid-19? Urobte si už konečne prieskum, prečo sa vlastne očkovať odmietame. Prestaňte nás urážať a začnite viesť odbornú diskusiu. Už nechceme počúvať tie vaše múdra, ktoré sa menia ako smer vetra. Chceme vás vidieť v konfrontácii s odborníkmi, ktorí majú iný názor ako vy. A keď z tejto diskusie vyjdete víťazne, mnohých z nás presvedčíte.

Pifflová Španková: Ďalším pacientkam zamietol štát liečbu rakoviny! No máme lotériu
„Len uplynulý týždeň sa mi ozvali tri onkologické pacientky, ktorým neschválili liečbu. Jednej z nich, Deniske 41 r., ani na piatykrát. Kedy sa bude vláda SR seriózne venovať aj riešeniam pandémie onkologických ochorení?“ napísala sklamane... Čítať ďalej
02 | 08 | 2021 | Petra Demková