Mesík: Povinné očkovanie vojska nedajú, lebo sa boja vysokého počtu odchodov do civilu
02 | 08 | 2021 I Ondrej Štefik

Podľa vyjadrenia predstaviteľov silových rezortov zatiaľ neuvažujú o zavedení povinného očkovania. Na túto skutočnosť poukázal známy analytik Juraj Mesík. Zároveň ako zásadný dôvod tohto fenoménu vidí v tom, že by sa zvýšila fluktuácia personálnych kapacít v ozbrojených silách. 


Podľa Juraja Mesíka je "pozoruhodné", že práve armáda, v ktorej je jednoduché vydať rozkaz, neuvažuje o povinnom očkovaní. „Predpokladám, že si urobili na ministerstve obrany prieskum a zistili, že by sa im na vojenčinu pri nútenej vakcinácii vykašľalo príliš veľa vojakov - tak ucukli a nedali im to rozkazom," píše svoj predpoklad Mesík.
Zmeniť zamestnanie by mohli aj iné profesie

„Presne to isté môžu urobiť aj učiteľky, zdravotné sestry a lekári, policajti, rodičia detí a mladí a zdraví pracovníci a pracovníčky ďalších kľúčových odvetví," zamýšľa sa analytik. Bývalý politik ďalej píše: „Nech skúsi Pfizerjugend a KP vláda nahradiť 30 sestier v nejakej nemocnici alebo posledného lekára obsluhujúceho päť dedín na periférii ktoréhosi okresu. Alebo 10 učiteliek na ktorejkoľvek základnej či strednej škole."

Čo polícia označí za hoax, sa často ukáže ako pravda. Komu slúži polícia SR? Čo pomáhajú ututlať?
Na Facebooku operuje stránka Hoaxy a podvody - Polícia SR, ktorú zriadil rezort vnútra. Táto stránka je známa najmä na politickej alternatívnej scéne. Často totiž doslova lovia a prenasledujú alternatívne názory na sociálnej sieti Facebook.... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK

Doma v kasárňach bez povinného očkovania, na misiu jedine s očkovaním

Síce povinné očkovanie vojska nie je, ale účastníci zahraničnej misie musia byť zaočkovaní predpísanými vakcínami aj proti covidu. V opačnom prípade je vojak vyradený z rotácie pred nástupom na misiu. Na jeho miesto nastupuje zaočkovaný náhradník.

Okrem toho, že misia v zahraničí je výrazne lepšie honorovaná, tak vojak po absolvovaní misie získava akési personálne plusové body. Tie mu zvyšujú šance uspieť pri povýšení, byť úspešnejší v kariérnom raste.  Čiže dostať sa na misiu je pre vojaka lákavé minimálne z týchto hľadísk. Dobrodružnejšie povahy získajú cenné skúsenosti.
Keď nie povinnosť, tak dobrovoľnosť a motivácia

Na internete koloval dokument, ktorý hovoril o tom, ako jednotliví riaditelia väzníc majú motivovať väzňov, ale aj zamestnancov k očkovaniu. Vydal ho generálny riaditeľ Zboru väzenskej a justičnej stráže plukovník Róbert Mudronček. Dokument síce pojednával o motivácií, avšak čitateľ mohol nadobudnúť dojem, že ide skôr o diskrimináciu nezaočkovaných. Teda, že ide o akúsi segregáciu hraničiacu s bossingom.

Taktiež na internete koluje časť dokumentu, ktorý vraví o diskriminácii nezaočkovaných vojakov v armáde. Diskriminácii, ktorá hraničí so šikanóznym konaním. Kto nebude chcieť byť šikanovaný, ten si bude musieť do svojho tela nechať vpraviť cudziu látku, ktorú mu odporučí veliteľ?  Či je odfotená časť dokumentu pravá alebo nie, je minimálne diskutabilné.

Objemová bomba! Mega kšeft storočia pod záštitou únie
Eurokomisárka EÚ Stella Kyriakidesová poslala list europoslancom, v ktorom zverejnila informácie o nákupoch vakcín. Túto informáciu poskytla na apel viacerých europoslancov, lebo doteraz boli zmluvy pod informačným embargom. Z obsahu listu je... Čítať ďalej
31 | 07 | 2021 | Ondrej ŠTEFIK