Izrael hlási klesajúcu účinnosť vakcín. Pfizer pred nákazou chráni už len na 39 percent
24 | 07 | 2021 I Peter Sulek
Izrael registruje veľký pokles účinnosti vakcíny proti covidu od firiem Pfizer/BioNTech. V krajine je plne zaočkovaných takmer 60 percent populácie práve touto vakcínou. Aj napriek tomu ale vláda obnovila časť obmedzení. Ochrana proti nakazeniu koronavírusom totiž klesla len na úroveň 39 percent.
Veľa zaočkovaných zomrelo

Web Ynet napísal, že nedávno bola nákaza zaznamenaná u 5770 plne zaočkovaných ľudí. Z nich 495 muselo byť hospitalizovaných a 123 zomrelo. Tieto čísla sa týkajú obdobia, kedy bolo vykonaných 1,1 milióna testov.

Ministerstvo zdravotníctva v novej správe uviedlo, že ochrana proti nakazeniu je teraz po očkovaní len 39 percentná. Pred symptomatickým priebehom covidu má vakcína chrániť s 41 percentnou účinnosťou. Firmy Pfizer/BioNTech pôvodne udávali vyšší ako 90 percentnú účinnosť svojho prípravku proti nákaze.

Ynet už pred troma týždňami upozornil na znižujúcu sa účinnosť vakcín proti variante delta.

Slováci pozor: Po zaočkovaní vakcínami Pfizer a Moderna je zvýšené riziko myokarditídy a perikarditídy!
Slovensko je krajinou, ktorá v súčasnosti nemá zaočkovaných veľa obyvateľov. Aj preto sa rozbehla mohutná kampaň, aby sa to zlepšilo. Na povrch sa však dostávajú informácie, ktoré stavajú vakcíny Pfizer a Moderna do zlého svetla. Čítať ďalej
27 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Pofidérne štúdie

Denník The Times of Israel napísal, že údajom získaným v Izraeli nezodpovedá britská štúdia, ktorá bola tento týždeň vytlačená v odbornom časopise The New England Journal of Medicine. Podľa nej vakcína Pfizer chráni proti symptomatickému priebehu covidu na 88 percent, čo je viac ako dvojnásobok v porovnaní s výsledkami v Izraeli.

Odborníci podľa The Times of Israel upozorňujú, že výsledky sú poznačené nepresnosťami, ku ktorým radia nedostatok údajov o infikovaných medzi neočkovanými. V izraelskej štúdii sa zrejme tiež odráža fakt, že sa imunita znižuje s časom uplynutým po očkovaní - ľudia zaočkovaní v januári majú podľa izraelskej štúdie ochranu pred nákazou iba 16 percent, zatiaľ čo u ľudí očkovaných v apríli zostáva na 75 percentách.

Ďalším argumentom je, že rozdiel nie je daný iba časovým odstupom od očkovania, ale tiež tým, že medzi prvými, ktorí boli očkovaní, boli ľudia náchylnejší k nákaze - starší alebo chorí.

Nadav Davidovič z Ben Gurionovej univerzity povedal, že vakcíny zjavne chránia pred hospitalizáciou a ťažkým priebehom choroby. Nemožno podľa neho ale spoliehať len na ne. Je potrebné ďalej testovať, vyžadovať rúška a trvať na vstupe na hromadné akcie s patričným oprávnením.

Ukrajinec zomrel iba štyri hodiny po užití prvej dávky Pfizeru: Už žiadne výhovorky, smrť sa pripisuje vakcíne
04 | 07 | 2021 | Diana Zaťková

Izrael začal očkovať treťou dávkou

Dáta ministerstva zdravotníctva o klesajúcej účinnosti vakcíny proti nákaze priniesla väčšina izraelských médií, ktoré tiež pripomínajú, že premiér Naftali Bennett neprestáva vyzývať neočkovaných, aby sa nechali zaočkovať. Vo štvrtok povedal, že neočkovaní občania "ohrozujú všetkých". "Náš cieľ je jasný - všetci Izraelčania, ktorí môžu byť očkovaní, musia byť očkovaní," povedal. Izrael začal očkovať treťou dávkou ľudí so zníženou imunitou.

Izrael od budúceho štvrtka obnoví podmienku účasti na vonkajších i vnútorných akciách s účasťou viac ako 100 ľudí. Vstup bude povolený len očkovaným, ľuďom, ktorí prekonali COVID-19, alebo ktorí majú čerstvý negatívny test. Dokladom o očkovaní sa budú musieť ľudia preukazovať aj pri vstupe do telocviční, reštaurácií, synagóg a na konferencie alebo turistické podujatia. Doklad o bezinfekčnosti musia mať aj účastníci svadieb, a to aj mladší ako 12 rokov.

Rebel Blaha: V Holandsku už zomrelo na Pfizer 280 ľudí. Prečo sa to zamlčiava?
Podpredseda Smeru Ľuboš Blaha je známy nielen kritickým pohľadom na každý krok koalície a prezidentky, ale aj vyjadrovaním sa k všetkým spoločenským témam. A tak nečudo, že sa dostal aj do sporu s ministerstvom zdravotníctva. Čítať ďalej
10 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik