Jedna z najväčších svetových baní na zlato mohla zmeniť Kirgizsko. Namiesto toho obohatila Kanaďanov
23 | 07 | 2021 I Diana Zaťková
Kirgizsko, druhý najchudobnejší národ v Strednej Ázii, sedí doslova na kope zlata. Prevažná časť ziskov z kolosálnej bane Kumtor sa roky posielala do zahraničia. Teraz sa to nová vláda snaží zmeniť, informuje portál RT.


Spor o zlatú baňu



V máji vyvolala bývalá sovietska republika medzinárodnú právnu bitku, keď prevzala kontrolu nad baňou Kumtor. Tú prevádzkuje torontská spoločnosť Centerra Gold. Spoločnosť zúrivo reagovala na to, čo považuje za štátne vyvlastnenie, a uviedla, že krajina „porušuje svoje povinnosti vyplývajúce z jej investičných dohôd“.

Scott Perry, prezident a výkonný riaditeľ spoločnosti Centerra uviedol, že tento krok môže byť predchodcom znárodnenia vkladu.
16 ton drahých kovov každý rok

Obrovská otvorená jama vykopaná na okraji pohoria Tien Shan každoročne vyprodukuje až 16 ton drahých kovov. Zisky z predaja boli pre opozičných politikov dlho jablkom sváru, keďže kanadská firma si vybrala okolo 11,5 miliárd dolárov, zatiaľ čo Kirgizsko zaznamenalo podiel iba 1,5 miliardy dolárov.

Grécko hrozí štátnym zamestnancom: Ak odmietneš očkovanie, máš vyhadzov!
Grécky minister vnútra Makis Voridis oznámil, že štátni zamestnanci, ktorí odmietnu podstúpiť povinnú vakcínu proti koronavírusom Wuhan, budú prepustení, informuje Breitbart. Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Diana Zaťková


Jedným z takýchto zákonodarcov, ktorý viedol obvinenie voči prevádzkovateľom bane, je Sadyr Japarov. Začiatkom tohto roka sa stal prezidentom.
Plytvanie národnými zdrojmi

Priaznivci populistického vodcu už predtým organizovali protesty proti tomu, čo považujú za plytvanie národnými zdrojmi v prospech zahraničných spoločností. Prevládajú obvinenia z korupcie, ktoré tvrdia, že predchádzajúce vlády si dávali do vrecka zisky výmenou za to, že pripísali leví podiel spoločnosti Centerra.

Japarov sa v rámci svojej volebnej platformy zaviazal zvrhnúť „všetkých úradníkov zapojených do korupčných praktík“.

Nemecko: Počet obetí záplav sa zvýšil na najmenej 130
Počet obetí záplav v Nemecku sa do sobotňajšieho rána zvýšil na najmenej 130, vyplýva z údajov tamojšej polície. Nárast počtu úmrtí hlásili z okresu Ahrweiler, najviac postihnutej oblasti v spolkovej krajine Porýnie-Falcko, kde aktuálne evidujú 90... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | tasr

Súhrn zlata je vyšší, ako sa predpokladalo

Teraz nová ekonomická analýza bane britskými právnikmi najatými kirgizskou vládou odhalila rozsah operácie. Miestni odborníci tvrdia, že Kumtor má potencionálny úhrn až 953 ton zlata, čo znamená, že súčasná úroveň ťažby by mohla pokračovať najmenej 60 rokov.

Dokumenty navyše tvrdia, že predchádzajúce odhady boli slabé a že „neexistuje ekonomické opodstatnenie“ pre finančnú dohodu, ktorú uzavrela Centra s bývalou vládou.

Tínedžerov v USA chcú vychovávať ako psov. Navlečú im elektrický obojok
Špeciálnu školu v štáte Massachusetts navštevuje mnoho problémových študentov a tak súd rozhodol v prospech školy. Problémoví študenti budú nosiť náramky, ktoré im môžu dať pomerne silný elektrický šok. Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Centerra vracia úder

Spoločnosť Centerra teraz podáva na úrady medzinárodnoprávny spor. "Nepriateľské kroky vlády nám nenechávajú inú možnosť, ako pokračovať v ochrane záujmov spoločnosti Centerra a jej akcionárov všetkými legálnymi prostriedkami," uviedol Perry.

Nie je však jasné, akú hodnotu priniesla spoločnosť Centerra partnerstvu. Spoločnosť sa môže pochváliť tým, že drvivá väčšina z jej 4 000 zamestnancov sú Kirgizi a že je „najväčším súkromným zamestnávateľom“ v krajine.

Teraz, keď je baňa zriadená a inžinieri, technici a baníci, ktorí ju prevádzkujú, sú školení, zdá sa, že vláda je dokonale schopná pokračovať v udržiavaní toku zlata bez toho, aby bolo potrebné odovzdávať značné  zisky.

Je tu verejná objednávka aktivovať hnutie Žltých viest
Hnutie Žltých viest (po francúzsky: Mouvement des gilets jaunes) je protestné hnutie, ktoré začalo žiť na internete v máji 2018 a viedlo až ku demonštráciám, ktoré začali vo Francúzsku 17. novembra 2018. Program ich hnutia je v mnohých bodoch najmä... Čítať ďalej
17 | 07 | 2021 | Ivan Brožík