Fico: Smer podá v piatok návrh na odvolanie ministra vnútra Mikulca
22 | 07 | 2021 I tasr

Opozičná strana Smer-SD podá v piatok (23. 7.) návrh na odvolanie ministra vnútra Romana Mikulca (OĽANO). Okrem iného strana kritizuje aktuálne rozhodnutie pozastaviť činnosť vyšetrovateľke Diane Santusovej, vedúcej tímu Úradu inšpekčnej služby (ÚIS), ktorý vyšetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA).


Predseda strany Robert Fico o tom informoval na štvrtkovej tlačovej konferencii.
"Neželáme si na pozícii ministra vnútra človeka, ktorý je korupčný, ktorý zneužíval svoje postavenie ako riaditeľ vojenského spravodajstva," načrtol Fico ďalšie dôvody. Hovorí tiež o využívaní udavačov v manipulácii trestných konaní v neprospech opozície, ale aj hrubom zneužívaní právomoci verejného činiteľa a rozklade právneho štátu.
V súvislosti so Santusovou Fico povedal, že od rána mali správy, že sa minister vnútra rozhodol prostredníctvom dočasne povereného riaditeľa inšpekcie proti nej "arogantne, bezprecedentne zakročiť". Poukázal na to, že Santusovej tím mal prvé výsledky. Preverovali sa napríklad bezpečnostné previerky niektorých policajtov a obvinili troch profesionálnych udavačov.

Úrad inšpekčnej služby vykonával tento týždeň úkony v súvislosti s kauzami Očistec a Judáš. V tejto súvislosti zadržali Csabu D. zo zločineckej skupiny takáčovci. Dôvodom má byť manipulovanie svedeckých výpovedí vyšetrovateľmi v týchto prípadoch. Vyšetrovatelia ÚIS sa pokúšajú zadržať aj ďalších svedkov, ktorí vypovedajú v týchto kauzách. Vyhlásili preto pátranie po Matejovi Z. zo zločineckej skupiny takáčovcov a podnikateľovi Petrovi P. Portál aktuality.sk informoval aj o stredajšom (21. 7.) zásahu inšpekcie voči vyšetrovateľom NAKA. Operatívcom z tímu Očistec prehľadali auto cestou na Úrad špeciálnej prokuratúry v Pezinku. Príslušníci NAKA po zásahu podali trestné oznámenie.

Dočasne poverený riaditeľ ÚIS Peter Scholtz pozastavil vo štvrtok činnosť Diany Santusovej, vedúcej špecializovaného tímu ÚIS, ktorý prešetruje podozrenia zo zneužívania právomocí príslušníkov Národnej kriminálnej agentúry (NAKA). Dôvodom sú pochybnosti o objektivite a nestrannosti vykonávaných úkonov. Činnosť tímu pozastavená nie je.

Vojna v polícii pokračuje: NAKA dáva trestné oznámenie na zásah Inšpekcie!
Dejú sa to ale čudesné veci na tom našom Slovensku. Včera príslušníci Úradu inšpekčnej služby vykonali zásah proti členom Národnej kriminálnej agentúry, ktorí dnes za to podali trestné oznámenie. Vojna v polícii teda pokračuje... Čítať ďalej
22 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik