Šéf tímu Očistec Daňko popiera inštruovanie svedkov. Len nás chcú znechutiť a zastrašiť!
21 | 07 | 2021 I Petra Demková

Anonymná správa na internete naznačovala, že by mali byť zadržaní vyšetrovatelia medializovaných káuz. Spomínal sa aj D. Lipšic. Aktuality teraz poskytli priestor Ľubomírovi Daňkovi – šéfovi tímu vyšetrovateľov. Aj ten sa obával, že ho „zoberú“. Aktivity inšpekcie však naivne prezentuje len ako snahu znechutiť dobre, múdro a spravodlivo konajúcich vyšetrovateľov.



Vraj inšpekcia vyšetruje

Pred pár dňami sa na internete objavila informácia, že policajná inšpekcia plánuje zadržať vyšetrovateľov aj dozorujúcich prokurátorov pracujúcich na najväčších súčasných a mediáne exponovaných kauzách. Spomínal sa aj Daniel Lišpic. Generálny prokurátor M. Žilinka označil informácie za konšpirácie. V utorok však skutočne inšpekcia obvinila troch mužov, ktorí vystupujú v týchto kauzách ako svedkovia.
Podľa Daňka ide len o nejaké hry ľudí zo zákulisia

Aktuality vydali rozhovor s policajným vyšetrovateľom z týchto káuz, Ľubomírom Daňkom. Daňko je policajným vyšetrovateľom viac ako šestnásť rokov. V posledných mesiacoch vedie tím policajtov NAKA, ktorý vyšetruje kauzy Božie mlyny, Očistec, Mýtnik či Judáš.

Aktuality informujú: Internetom sa šíri správa, že majú zadržať Lipšica a spol.!
Aktuality.sk píšu o tom, že internetom sa šíri správa o pripravovanej akcii proti popredným predstaviteľom špeciálnej prokuratúry aj polície. Majú ich údajne dokonca zadržať a obviniť. Ide konkrétne o Daniela Lipšica, Petra Kysela, Ondreja Repu či... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Petra Demková


Hneď v úvode rozhovoru pre Aktuality Daňko popiera, že by očakával, že by inšpekcie mohla prísť priamo aj preňho. Po otázke redaktora priznal, že po tom, ako sa internetom šírila správa neznámeho autora, predsa len niečo očakával v pondelok. Keď sa však nič nestalo, vyhodnotil to tak, že ide len o hry nejakých ľudí zo zákulisia, ktoré sa nezakladajú na pravde.
Daňko všetko vylučuje

„Ja nemám čo skrývať... Kategoricky odmietam, že by sme mali počas vyšetrovania niekoho inštruovať. Som presvedčený, že sa to aj dokáže,“ uviedol pre Aktuality. Je však zrejmé, že o hry nejde, keďže prvé tri osoby už zadržané boli.

Napriek tomu si Daňko stojí za svojím, že nikto z obvinených nemohol byť nikým z vyšetrovacieho tímu navádzaný alebo inštruovaný, ako má vypovedať. Všetko pripisuje len intrigám. „Možno sú tu nejakí jednotlivci, ktorým sa nepáči, že vyšetrujeme, lebo vyšetrujeme rôznym smerom,“ povedal. Niekomu sa podľa neho nemusí páčiť, že obvinili toľko osôb z tajnej služby. „Veci, ktoré sa vyšetrujú, sa už nedajú zastaviť. Má to svoj proces a dôkazná situácia je taká, že to pravdepodobne pôjde pred súd,“ je si stále istý.
Chcú len rozhodiť vyšetrovateľov!

Podľa neho ide vo vyšetrovaní inšpekcie voči jeho ľuďom len o to, spochybniť svedkov, a psychicky rozhodiť ľudí vo vyšetrovacom tíme. „Aby tým rozhodili a znechutili, aby vyšetrovatelia ďalej nevyšetrovali. Dúfam, že sa im to nepodarí. ...Máme rozviazané ruky, to je super. Ale na druhej strane na nás nemôže byť nátlak, aby sme nemohli robiť stopercentne,“ žaluje sa.

Podľa Daňka je tu snaha, aby trestné konanie nepokračovalo, alebo aby sa zastavilo, alebo aby sa dostalo z rúk tých, ktorí to vyšetrovali doposiaľ. Následne vyšetrovateľ naznačil, že vyšetrovanie sa už blíži k rôznym „exponovaným“ osobám. Správu, ktorá koluje internetom považuje za nepravdivú. „Slúži len na naše zastrašenie. Možno nás chcú znechutiť,“ zopakoval.

Odrazu neplatí padni, komu padni, odrazu netreba nechať polícii voľné ruky, soptí Blaha
Tajuplná správa, ktorá začala kolovať internetom, že sa chystá zatknutie Daniela Lipšica a niektorých prokurátorov šokovala Slovensko. Niektorí sa tomu potešili. Určite medzi nich patrí aj podpredseda Smeru Ľuboš Blaha, pre ktorého je to ako balzam... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik

Lučanský aj Zurian

Daňko vypočúval a vyšetroval aj oboch bývalých policajných prezidentov, Milana Lučanského a Branislava Zuriana. „Vypočúval som Milana Lučanského a bolo to veľmi nepríjemné. Viete, máte v nich vzor a keď sa dozviete niektoré informácie, ktoré vyplynú z vyšetrovania, tak ste potom z toho sklamaní,“ vysvetľoval redaktorovi Aktualít.

Práve o vyšetrovateľovi Daňkovi sa pritom B. Zurian v rozhovore vyjadril, že videl komunikáciu tímu, kde si mal Daňko robiť posmešky zo smrti Milana Lučanského. Toto však Daňko popiera. Následne sa ešte vyjadril, že netuší, o čom vypovedá Zurian a niečo sa iba domnieva z indícií z médií. Zurian mal pritom spísať úradný záznam o tom, čo mu mal povedať Ján Kaľavský.
Neviem, čo na nás Kaľavský hovoril...

Kaľavský tvrdil, že dochádza k manipulovaniu káuz, na ktorých špeciálny tím pracuje. Toto Daňko v rozhovore spochybňuje. „Neviem, čo náš bývalý kolega na inšpekcii proti nám vypovedal. Ak nebodaj tvrdí, že sme mali učiť svedkov, čo majú vypovedať, aby sa ich výpovede zosúladili, tak to kategoricky odmietam.“ Potom hovorí o svojom čistom svedomí a o tom, ako mu vždy išlo len o odhalenie pravdy. Pochybuje, že by niečo také robili jeho kolegovia. „Keď sme sa o tom v tíme bavili, každý sa mi zaručil, že je to vylúčené, aby sme niekoho navádzali na výpoveď. To by sa aj tak neskôr obrátilo proti nám,“ vysvetľuje vyšetrovateľ.

Konkrétne na to, čo Zurian tvrdí, však odpovedá Daňko neisto: „Ja si myslím, že neexistuje svedok, ktorý by vypovedal o tom, že tu bol niekto brífovaný ako vypovedať, lebo také niečo sa jednoducho nestalo.“
V prípade podozrivého Mikulca je Daňko zdržanlivý

Redaktori Aktualít sa dotkli aj kauzy úplatku pre Romana Mikulca. Daňko informuje, že sa na prípade pracuje. S nahrávkou, ktorá sa v tejto súvislosti objavila, však pracovať vyšetrovatelia nemienia. „Pre nás je ako dôkaz nepoužiteľná,“ povedal.

Pokiaľ ide teda o usvedčujúce svedectvá smerom k Mikulcovi, je Daňko zdržanlivý. Keď už ale ide o vyhotoviteľa nahrávky, ktorá by mohla ministra Mikulca usvedčiť, tam už taký zdržanlivý v hodnoteniach nie je. „Podľa mňa to nie je kóšer. Neviem si predstaviť, že by taký vysoký funkcionár NAKA niečo také urobil, že by si len tak nahrával ľudí. To je v rozpore so zákonom. Dokonca to môže byť trestné,“ povedal Daňko.

Tóth: Podľa ústavy je suverénom moci ľud. Je naším právom vzoprieť sa a odmietnuť diktátora
„Čo je Mikas Lenin, že si dovoľuje vládnuť dekrétmi? A čo je Lengvarský Mengele, že svojvoľne organizuje na hraniciach selekcie?“ pýta sa Peter Tóth. Dodáva, že príslušníci Policajného zboru a Ozbrojených síl SR nie sú oddiely... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Petra Demková