Pľúcneho červa prvýkrát na Slovensku zistili u človeka! Ide o závažnú formu infekcie
21 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová

Závažnú formu infekcie spôsobenú krvou pľúcneho, či inak nazývaného srdcového červa potvrdili na Parazitologickom ústave SAV v Košiciach. Na Slovensku ide o prvý prípad, keď bol infikovaný človek.


Podľa webstránky SAV je pre túto chorobu charakteristické formovanie uzlov v pľúcach. Často ju nesprávne diagnostikujú, ako malígne tumory. "Infikovaná osoba pochádza z južnej oblasti Nitrianskeho kraja," informujú.
Infekcia dlhodobo cirkuluje u psov

Martina Miterpáková tvrdí, že prvý nález pri psoch na území Slovenska bol zistený v roku 2005. Dlhodobo sa pohybuje na úrovni 11 až 13 percent predovšetkým v južných regiónoch. Miterpáková upozorňuje, že tam môže infekcia postihnúť až tretinu psej populácie.

ŠKANDALÓZNE ODHALENIE: BGI nezákonne zbierala údaje z testovania tehotných žien
Škandalózne odhalenie: Najväčšia spoločnosť v oblasti genomiky na svete zhromažďuje genetické údaje z prenatálnych testov od miliónov tehotných žien! Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Ingrid Vrabcová

Vedci poznajú dva druhy infekcie

Menej nebezpečný druh spôsobuje podkožnú a očnú formu infekcie. Podľa najnovších údajov ESDA (European Society of Dirofilariosis and Angiostrongylosis) je u ľudí v Európe doteraz registrovaných vyše 4200 prípadov infekcie spôsobenej týmto druhom. A iba 30 prípadov vyvolaných druhom nazývaného aj pľúcny červ.
Posledných päť rokov sa situácia u psov na Slovensku zhoršuje

"Čoraz častejšie registrujeme ako pôvodcu infekcie u psov závažný druh infekcie. V okolí Komárna či Nových Zámkov sa stal dokonca vyskytuje častejšie ako menej závažný. Z pohľadu ochrany verejného zdravia je najvýznamnejším rizikom okrem komárov, aj vysoká miera premorenia v populácii psov, ktoré sú neliečené," informuje web SAV.  Neliečené psy bez klinických príznakov sú hlavným prameňom infekcie.

Pfizer nepodporuje kombináciu očkovacích látok, chýbajú relevantné dáta!
19 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová