Európsky súd pre ľudské práva: Odpočúvanie bytu v kauze Gorila bolo porušením práva na súkromie
20 | 07 | 2021 I Aneta Leitmanová
Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) rozhodol, že odpočúvanie bytu v kauze Gorila tajnou službou bolo porušením práva na súkromie. O súdnom verdikte informovala TASR.

ESĽP rozhodol v prospech slovenského expolicajta Zoltána Vargu. Žaloval štát vo veci odpočúvania SIS v jeho byte v rámci operácie Gorila. Žalobcovi ESĽP prisúdil odškodné vo výške 9 750 eur a súdne trovy vo výške 5 561,75 eura.

Súd v Štrasburgu u Vargu skonštatoval porušenie práva na súkromie zo strany štátu v súvislosti odpočúvaním. Povolenie na odpočúvanie dal SIS Krajský súd v Bratislave. Toto rozhodnutie neskôr zrušil Ústavný súd SR ako nezákonné a protiústavné.

Matovičova sestra Belicová so štátnym pohrebom Lasicu nesúhlasí: Zaslúžili by si ho aj naši predkovia!
Smrť Milana Lasicu zasiahla nielen umeleckú obec, ale aj obyčajných ľudí a politikov. Niektorí z nich dokonca požadovali, aby bol kvôli tomu vyhlásený štátny smútok. Koalícia sa na tom napokon nezhodla, a tak bude rodine populárneho herca a... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


ESĽP pripomína, že časť obsahu získaného z odpočúvania v rokoch 2005 - 2006 sa neskôr objavila anonymne na internete. Okrem toho je podľa súdu možné, že materiály z odpočúvania týkajúce sa Vargu má stále tajná služba, čo však nie je možné vzhľadom na povahu tajných informácií zistiť.

"Žalobca podnikol viaceré kroky na domácej úrovni. Vrátane preverovania skutočností a získavania ďalších informácií, podania sťažnosti proti vykonávaniu súdnych príkazov (na odpočúvanie) a žiadosti o zničenie materiálov z operácie, avšak iba s čiastočným úspechom," uviedol ESĽP.

Podľa ESĽP krajskí sudcovia, ktorí príkazy na odpočúvanie vydali, nevykonávali nad jeho priebehom dohľad. SIS nepredložila súdu výstupy z vykonávania príkazov alebo záznamy o zničení nahrávok, skonštatoval ESĽP. Prístup krajského súdu označil za "pasívny".

Iza Bela: Nie je mysliteľné aby Lipšic konal z akéhokoľvek dôvodu alebo skôr úmyslu nezákonne (VIDEO)
Špeciálny prokurátor Daniel Lipšic sa dostal do naozaj zlej situácie. Tú si však spôsobil sám slovami a činmi, na ktoré upozorňoval aj jeho nepriateľ Štefan Harabin. Teraz mu ich v statuse pripomína i „bežná“ žena Iza Bela. Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik


Krajský súd napokon uznal, že ním vydané príkazy na odpočúvanie porušili Vargove práva. Toto rozhodnutie však prišlo iba na základe toho, že ústavný súd príkazy zrušil. Nie na základe dôkladného preskúmania konania SIS, píše sa v rozsudku ESĽP. Rozhodnutie krajského súdu prišlo takmer až po desaťročí aktívnych krokov zo strany sťažovateľa.

"SIS mala prakticky neobmedzené možnosti vo výkone moci bez opatrení, ktoré by (sťažovateľa) chránili voči arbitrárnym zásahom tak, ako to vyžadujú princípy právneho štátu," píše sa v rozsudku ESĽP.

Harabin: Bábková zberba a luza chce znížiť počet obyvateľstva a ešte ho dostať do konfliktu (VIDEO)
Slovensko si 17. júla pripomína vyhlásenia deklarácie Slovenskej národnej rady o zvrchovanosti Slovenskej republiky. Pri tej príležitosti sa na mnohých miestach zapaľujú vatry zvrchovanosti, pri ktorých nie raz rečnia politici či expolitici. Túto... Čítať ďalej
20 | 07 | 2021 | Jozef Uhlarik