„Kapitán“ Kiska definitívne opúšťa potápajúcu sa stranu Za ľudí. Nezaplatil už ani členské
14 | 07 | 2021 I Jozef Uhlarik

Strana Za ľudí sa môže pomaly premenovať na Bez ľudí. Ešte zaujímavejší je fakt, že už bude nielen bez ľudí, ale aj bez svojho zakladateľa. Andrej Kiska sa síce už ako tvár strany nikde neobjavoval, no teraz plánuje zo strany odísť definitívne. Alebo žeby sa „kapitán“ rozhodol opustiť potápajúcu sa loď ako prvý?


Andrej Kiska sa netajil tým, že k fungovaniu a vedeniu strany, tak ako ju má pod palcom jej súčasná šéfka Veronika Remišová, má vážne výhrady. Ako píše portál aktuality.sk, niekdajšia hlava štátu a zakladateľ Za ľudí plánuje odísť zo strany definitívne. Tento rok totiž údajne už nezaplatil ani členský príspevok.
Vzhľadom na pokračovanie v charitatívnych projektoch chce byť Kiska nestranný

Éra Andreja Kisku v strane Za ľudí sa teda definitívne končí, pretože onedlho už nebude ani jej radovým členom. Podľa informácií Aktualít z viacerých dobre informovaných zdrojov totiž Kiska nezaplatil členský príspevok na tento rok. A hoci podobne ako iní členovia, ktorí si túto povinnosť nesplnili, dostal viacnásobné upozornenie, údajne naň vôbec nereagoval. Tomáš Lehotský, niekdajší šéf kancelárie strany vysvetľuje, že samotný Kiska ich pred časom požiadal, aby mu stranícke členstvo zrušili. „Vzhľadom na to, že pokračuje v charitatívnych projektoch, chcel byť nestranný. Neviem teraz povedať, či sme mu to členstvo zrušili alebo sme to nechali na tom, že neuhradí členské a tým mu členstvo zanikne automaticky,“ uviedol Lehotský pre Aktuality.sk.

Andrej Kiska ohlásil odchod z politického života v júni minulého roka a ako dôvod uviedol zdravotné problémy. „Minulý rok operované srdce sa občas bezdôvodne stále silno rozbúcha a ukľudním ho len liekmi. Arytmia sa niekedy nepodarí odstrániť ani opakovanými zákrokmi,“ opísal na sociálnej sieti Kiska svoje zdravotné problémy. V auguste 2020 mala teda strana snem, na ktorom volili jeho nástupcu. On sám na post šéfky odporučil Veroniku Remišovú, ktorá sa ňou napokon aj stala, keď porazila protikandidáta Miroslava Kollára.

Monika Beňová: Kiska utiekol. Namiesto Za ľudí je Každý Za seba
02 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová

Snem by mal zastaviť verejnú diskusiu o problémoch vo vnútri strany a vzájomné útoky

Už vtedy Kiska kritizoval vnútrostranícku opozíciu, ktorá sa voči Remišovej začala formovať. „Chcem požiadať tých pár jednotlivcov, aby nešírili o našej strane nepravdivý obraz. Každý môže slobodne povedať čokoľvek, ale odmietnime intrigy a pokusy rozvracania strany,“ povedal zakladateľ Za ľudí v prejave počas snemu. Po roku už Kiska vidí situáciu z iného uhla pohľadu a svojim straníckym kolegom poslal list, v ktorom ich vyzýva nielen na zastavenie vzájomných útokov, ale aj aby nepodnikali žiadne personálne zmeny vo vedení a v predsedníctve strany. Reagoval tým na odvolanie generálneho manažéra Romana Krpelana a šéfa kancelárie strany Tomáša Lehotského.

Kiska zároveň podporil konanie mimoriadneho snemu strany, ktorý by pomohol stabilizovať aj poslanecký klub. „Verím, že urýchlené zvolanie snemu a následne aj samotný snem zastaví verejnú diskusiu o problémoch vo vnútri strany a vzájomné útoky, ktoré dramaticky poškodzujú meno našej strany,“ citoval z Kiskovho listu Denník N. Remišová však zareagovala tvrdením, že nemôže mlčať, keď jej kritici používajú intrigy, podsúvajú dezinformácie a ohýbajú stranícke pravidlá.

Remišová je na najlepšej ceste celkom rozbiť stranu Za ľudí, myslia si jej spolustraníci
Strana zakladateľa exprezidenta Andreja Kisku Za ľudí je vo vážnych problémoch. A to nielen preto, že sa v poslednom prieskume volebných preferencií prepadla na úroveň 3,4%, ale aj preto, že v nej stále prebiehajú vnútorné boje, ktoré môžu znamenať... Čítať ďalej
09 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik