Chmelár: "Treba povstať, kým nás neuvaria ako žaby v hrnci"
12 | 07 | 2021 I Diana Zaťková

Minulotýždňové rozhodnutie ústavného súdu je prelomové a bude mať oveľa ďalekosiahlejšie následky, ako väčšina tušila, píše na sociálnej sieti politický a mediálny analytik, vysokoškolský učiteľ a publicista Eduard Chmelár. "Vitajte v sudcovskom štáte, dodáva.


Nielen referendum, ale aj „jednorazové skracovanie volebného obdobia formou ústavného zákona“ nie je podľa Ústavného súdu SR v súlade s Ústavou Slovenskej republiky. V praxi to znamená, že ani parlament si už nemôže skrátiť svoje volebné obdobie, ako to urobil naposledy počas vlády Ivety Radičovej.
Absurdné rozhodnutie

"Neviem, či je to spôsobené letnými horúčavami a dovolenkami, ale toto rozhodnutie je také absurdné a škandalózne, že by mali biť na poplach všetci politici, ktorí sa aspoň formálne hlásia k demokratickým pravidlám," upozorňuje Chmelár.

Premiér: Verím, že si Boris Kollár pri téme zmeny ústavy "nepostaví hlavu"
Premiér Eduard Heger (OĽANO) chce o prípadných zmenách Ústavy SR diskutovať, verí, že si predseda parlamentu Boris Kollár (Sme rodina) "nepostaví hlavu". Referendum o predčasných voľbách, ktoré chcela iniciovať opozícia, je podľa neho dôkazom jej... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | tasr


Zároveň pripomína, že pred niekoľkými mesiacmi Národná rada SR schválila novelu ústavy, podľa ktorej už ústavný súd nemôže posudzovať ústavnosť ústavných zákonov. "Bolo to dobré a logické rozhodnutie. Už vtedy ústavný súd na čele s nominantom Andreja Kisku Ivanom Fiačanom vyhlásil parlamentu tichú vojnu," dodáva analytik.
Z Ústavného súdu SR najmocnejší orgán

Vyústilo to podľa Chmelára až do minulotýždňového rozhodnutia, podľa ktorého je aj ústavný zákon o skrátení volebného obdobia protiústavný, hoci na to podľa ústavy ústavný súd nemá právo. Z Ústavného súdu SR sa tak potichu stal najmocnejší orgán v štáte, ktorý sa stavia nad parlament i nad základný zákon štátu a je v podstate nekontrolovateľný. A to je extrémne nebezpečné, píše publicista.

Táto vláda je nepripravená spravovať veci verejné a neschopná robiť v prospech občanov, tvrdí Saková
Situácia, ktorá sa odohrávala uplynulý týždeň na niektorých zatvorených hraničných prechodoch poriadne vyšpikovala vášne všetkých Slovákov. Patrí medzi nich aj exministerka vnútra Denisa Saková, ktorá v statuse od srdca napísala, čo si o tom celom... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik


"Je nevyhnutné, aby sa demokrati všetkých farieb spojili a koordinovali svoju činnosť proti tejto plazivej likvidácii demokratického zriadenia, kým nás neuvaria ako žaby v hrnci," vyzýva Chmelár k reakcii.

"Ale, preboha, nie tak, ako sa to dialo v sobotu. Žiadny príčetný človek sa nemôže čudovať tým, ktorí sa odmietli zúčastniť na fraške s hlavným rečníkom Mariánom Kotlebom, pred stanom ĽSNS a v mori zelených zástav," konštatuje analytik.

Belousosová: To, čo spravili kotlebovci na sobotnom proteste nie je nič iné ako parazitizmus
Sobotný protest v Bratislave sa podľa mnohých jeho účastníkov zvrhol na propagáciu strany ĽSNS. Marián Kotleba a jeho prívrženci to „zariadili“ tak, aby ich bolo všade vidieť, a takmer nikto okrem nich sa k slovu nedostal. To, ako sa zachovali... Čítať ďalej
12 | 07 | 2021 | Jozef Uhlárik