Rúška? Ide prinajmenšom o podozrenie z mučenia a neľudského zaobchádzania, tvrdí Ján Drgonec
05 | 07 | 2021 I Gabriela Fedičová
"Na Slovensku de facto zaniká súdna moc. Jej miesto preberajú inkvizičné zhromaždenia v talároch, ktoré vopred nepochybujú o vine nevinného človeka." Ústavný právnik Ján Drgonec

Rúška sú témou, ktorá rezonuje od zavedenia prvých opatrení v súvislosti s prepuknutím pandémie. Názory nielen zdravotníkov, ale aj právnikov sa na tému rúška rozchádzajú. Ústavný právnik Ján Drgonec je jedným z tých, ktorí upozorňujú na zásahy do práva tých, ktorí odmietajú rúška nosiť alebo sa odmietajú dať očkovať. Je presvedčený, že slovenskí páni sa môžu stať príliš malými. Ak bude rozhodovať Medzinárodný trestný tribunál.
Ide prinajmenšom o podozrenie z mučenia a na neľudského zaobchádzania

V rozhovore pre Parlamentné listy vyjadril svoj názor na tému rúška slovami práva. "Rúška sťažujú dýchanie. O tom v zahraničí píšu a hovoria mnohí odborníci. Naši odborníci o tom nechcú počuť. Rúško sťažuje dýchanie. Ba aj dusí. Vieme to všetci. Potrebujeme vdychovať kyslík, aby sme prežili. Slovami práva donucovaním k sťaženému dýchaniu v rúšku ide prinajmenšom o podozrenie z mučenia a na neľudského zaobchádzania. Alebo aj o podozrenie z trestnej činnosti toho, kto bez rozmyslu iných núti používať rúško bez ohľadu na všetky ostatné okolnosti. Dokonca môže ísť aj o dokonaný trestný čin," povedal Drgonec.

K. Csáky: Spôsob, akým sa na Slovensku riešia určité veci, je pre bežného človeka nechutný a ponižujúci
05 | 07 | 2021 | Gabriela Fedičová

Známe sú prípady, keď rúška odmietajú aj samotní sudcovia

Z posledných prípadov, keď rúško odmietol aj samotný sudca, je prípad sudcu Miľana, ktorý dokonca udelil poriadkovú pokutu za to, že od neho nosenie rúška vyžadovali. Drgonec zastáva názor, že pravidlá vymedzujúce povinnosť nosiť rúško by sa mali obmieňať podľa spoločenských situácií a početnosti ľudí pohybujúcich sa na verejných miestach.

„Rúško môže byť užitočné v boji proti pandémii. Avšak, existuje rozdiel v závislosti od toho, či ste na ulici sám alebo sa pohybujete v dave. Ignorovanie týchto rozdielov vytvorením pravidla ukladajúceho všeobecnú povinnosť je porušením zásady rovnosti a zákazu diskriminácie,“ vysvetľuje v rozhovore pre Parlamentné listy.

Drgonec šokujúco: Členovia Súdnej rady sa v prípade Miľana nesprávali ako samostatné bytosti
Sudca Dalibor Miľan sa preslávil nielen nenosením rúška počas pojednávaní, ale najmä tým, že udelil poriadkovú pokutu za to, že to od neho vyžadovali dvom policajtom a tiež predsedníčke Okresného súdu. Teraz mu za to, ale aj za to, že sa nechce... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Jozef Uhlarik

Hlavný hygienik rád prekračuje svoju právomoc a kafre všetkým do všetkého

Podľa Drgonca rúško v skutočnosti napomáha aj zločinu. "Nosí sa zaslepene a hlavný hygienik veľkoryso udeľuje výnimky iba významným alebo menej významným štátnym funkcionárom," vraví Drgonec.

Sudcom ani ďalším zúčastneným na pojednávaniach taká výnimka udelená nebola. Drgonec upozorňuje, že vizuálne hodnotenie výpovede má väčší prínos na súdne rozhodnutie, svedkom odrecitované kaleráby, ktoré mu do hlavy natlačí každý usilovnejší slovenský advokát.
Na Slovensku niet príliš veľa sudcov, ktorí dokážu nadradiť právo nad želanie vlády

Na potrestanie sudcov, ktorí "vyskakujú" máme podľa Drgonca Súdnu radu Slovenskej republiky. "Sudcovské hlavy padajú a nikto si nebude dovoľovať poukazovať na to, že má práva," hovorí. Trend, ktorý nastolila súdna rada pri sudcovi Miľanovi si podľa Drgonca ponechá aj v prípade sudcu Branislava Harabina. "Veď koľko nespokojnosti by chrlili SME, Denník N a koľké ďalšie médiá, ak by Harabina z talára nevyzliekla. S takým menom!" Dodáva Drgonec v rozhovore pre portál Parlamentné listy.

Hlina: Pápeža budú vítať farizejskí pokryteckí politici s čiernymi fondami a vynulovanou minulosťou
Alojz Hlina zaťal do živého. Zareagoval na oficiálnu informáciu, že František, vlastným menom Jorge Mario Bergoglio, 266. pápež katolíckej cirkvi, rímsky biskup a panovník štátu Vatikán zvolený v konkláve dňa 13. marca 2013, príde v septembri na... Čítať ďalej
05 | 07 | 2021 | Ivan Brožík