Namiesto poctivej diskusie o očkovaní sa opäť raz vsadilo na príhovor prezidentky. Chyba! 
24 | 06 | 2021 I Petra Demková

Prezidentka, ako celá vláda, prehliada volanie po verejnej diskusii odborníkov, na ktorú je pravdepodobne už aj tak neskoro. Vláda namiesto vecnej diskusie opäť vsadila na príhovor prezidentky Čaputovej. Potvrdilo sa, že konzílium odborníkov nemá k dispozícii skutočné osobnosti, ktoré by vniesli do aktuálnej situácie profesionálny prístup a nehrali iba na city či strach občanov.



Slová prezidentky

Prezidentka sa dnes postavila pred národ a zdôraznila, že je proti spochybňovaniu vakcinácie proti Covidu. Vo svojom príhovore Zuzana Čaputová vyzvala spoluobčanov, aby neváhali a dali sa zaočkovať proti ochoreniu Covid-19, najlepšie ešte počas letných mesiacov.

„Jediný naozaj účinný spôsob ako sa nevrátiť späť je očkovanie. Na rozdiel od prvých dvoch vĺn pandémie dnes môžeme povedať, že byť infikovaným v tretej vlne už nebude len otázkou náhody alebo neopatrného správania sa, ale z veľkej časti to bude otázkou voľby, otázkou rozhodnutia každého z nás. Nebude to štát, ani spoločnosť, kto bude ľudí deliť na chránených a zraniteľných. Bude to vírus. Z pohľadu vírusu budú len zaočkovaní a nezaočkovaní“, nechala sa počuť Zuzana Čaputová. Okrem iného vyzýva najmä opozičných politikov k zodpovednosti a signály spochybňujúce vakcínu považuje za nezodpovedné.
Chýba poctivá diskusia

Prezidentka rovnako ako celá vláda evidentne prehliada celý čas volanie po verejnej diskusii odborníkov, na ktorú je pravdepodobne už aj tak neskoro. Zdá sa, že vláda nie prvý raz stúpila vedľa, keď namiesto vecnej odbornej diskusie vsadila na príhovor prezidentky Čaputovej. Potvrdilo sa, že konzílium odborníkov či protipandemická komisia nemá k dispozícii skutočné osobnosti, ktoré by vniesli do aktuálnej situácie profesionálny prístup a nehrali iba na city či strach občanov. Vsadili na političku, ktorá len nedávno získala prvenstvo v rebríčku v prieskume dôveryhodnosti.
Nátlak vyvoláva odpor; nie pochopenie

Už zistili, že slová pseudoodborníka Krčméryho sa menia podľa počasia a stráca na kredibilite? Spoliehajú sa na strachom podfarbené reči z úst hlavy štátu. Na strane druhej prehliadajú psychologický fakt, že nátlakom sa nič nedocieli. Na túto skutočnosť odborníci, ale aj laici dlhodobo upozorňujú. Nátlak nevyvoláva pochopenie a podvolenie sa, ale skôr vyvoláva odpor. Napriek tomu sa však metódy nemenia.

Za všetko hovorí komentár jedného čitateľa pod príspevkom k článku o príhovore prezidentky: „Ja keď sa vyjadrím k vakcínam, naskáču pod môj príspevok kobylky, že či som lekár, imunológ, virológ. Keď propaguje očkovanie guvernér NBS, prezidentka, politik, predavačka, učiteľka, tak už nikto nepotrebuje, aby mal vzdelanie.. čudná doba, čudné médiá...,“ napísal akýsi čitateľ.
Čoho sú ešte schopní?

Čoho sa máme na jeseň báť? Smeruje stupňovanie tlaku a nátlaková rétorika k úplnému popretiu základných ľudských práv nezaočkovaných ľudí?