Taliban získava nové územia v Afganistane. USA zvažujú spomalenie tempa sťahovania vojsk
23 | 06 | 2021 I Tibor Sipos

Americká armáda oznámila, že uvažuje o spomalenie tempa sťahovanie svojich vojakov z Afganistanu kvôli novým územným ziskom povstaleckého hnutia Taliban. Podľa serveru BBC to oznámil hovorca Pentagonu John Kirby. Podľa neho však stále platí, že posledný americký vojak z krajiny odíde k 11. septembra. Osobitná splnomocnenkyňa OSN pre Afganistan v utorok vyhlásila, že Taliban od mája ovládol päťdesiat z celkových 370 okrskov v krajine, informuje ČT.


"Situácia v Afganistane sa neustále mení s tým, ako Taliban podniká útoky a nájazdy na administratívne miesta okrskov. Pokračujú aj násilnosti, ktorých je príliš. Ak bude potrebné upraviť tempo alebo rozsah sťahovania, v akýkoľvek deň aj týždeň, tak si chceme ponechať možnosť to urobiť," uviedol Kirby s tým, že americká armáda situáciu každodenne vyhodnocuje.

Koalícia vedená Američanmi odstránila režim Talibanu v Afganistane v roku 2001 krátko po teroristických útokoch v New Yorku a Washingtone z 11. septembra toho istého roku. Hnutie vtedy poskytovalo útočisko Usámovi bin Ládinovi a ďalším popredným postavám teroristickej siete al-Kájda, ktorá útoky vykonala.

Americký prezident Joe Biden nedávno oznámil, že vojaci sa stiahnu z krajiny k 20. výročiu útokov, pretože podľa neho splnili svoju úlohu a Afganistan sa nemôže znova stať základňou pre nepriateľské výpady voči USA a ich spojencom.

Taliban hrozí „reakciou“, ak USA do mája nestiahnu vojakov
Taliban varoval Bidenovu vládu, aby dodržala dohodu z Trumpovej éry a do 1. mája stiahla svoje jednotky z Afganistanu. V prípade porušenia dohody skupina varuje pred „odvetou“, informuje portál RT. Čítať ďalej
20 | 03 | 2021 | Marek Molnár

Rokovania viaznu

Spojené štáty sa na stiahnutí z krajiny dohodli s Talibanom ešte za vlády Bidenoveho predchodcu Donalda Trumpa. Povstalci sa v dohode okrem iného zaviazali, že povedú mierové rozhovory s afganskou vládou, ktorej legitimitu dlhodobo odmietajú. Rokovania, ktoré sprostredkováva Katar, však v poslednej dobe uviazli na mŕtvom bode. Podľa niektorých pozorovateľov sa hnutie teraz snaží zaznamenať čo najväčšie územné zisky, aby malo po odchode zahraničných vojsk výhodnú vyjednávaciu pozíciu.

Osobitná splnomocnenkyňa OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová oznámila Bezpečnostnej rade OSN, že nedávne vojenské úspechy Talibanu predstavujú "zvýšené nebezpečenstvo pre mnoho krajín, či už ďalekých, alebo blízkych". "Tie ovládnuté okrsky sa väčšinou nachádzajú okolo provinčných metropol, čo naznačuje, že sa Taliban snaží dostať do pozície, z ktorej sa po úplnom stiahnutí zahraničných vojakov pokúsi tieto centrá získať," dodala.

Hovorca afganskej vlády však poprel, že by Taliban spomínané okrsky ovládol. Armáda krajiny ich podľa neho "takticky vypratali". Povstalci podľa miestnych médií okrem iného zabavili veľké množstvo vojenského vybavenia a zabili, zranili alebo zajali desiatky vládnych vojakov.

Irán poprel, že by vyplácal odmeny Talibanu, pričom tvrdí, že USA šíria propagandu aby zakryli svoju prítomnosť v Afganistane
Teherán výrazne poprel, že by vyplácal odmeny bojovníkom Talibanu, ako to tvrdia americké médiá, pričom toto vyhlásenie označili za nepodloženú dezinformáciu, informuje portál RT. Čítať ďalej
21 | 08 | 2020 | Marek Molnár