Liek na liečbu Covid existuje. Máme ho na skladoch za 13 miliónov eur
20 | 06 | 2021 I Gabriela Fedičová

Začiatkom mája doviezli na Slovensko liek Bamlanivimab. Povolenie na podanie lieku podpísal ešte exminister zdravotníctva Marek Krajči. U seniorov a pacientov s vážnymi diagnózami by mal výrazne znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či úmrtia. Liečba bola doposiaľ účinná a neboli zaznamenané žiadne vedľajšie účinky. Reportáž priniesla RTVS.


Tisícky dávok liekov za takmer 13 miliónov eur podali doposiaľ iba deviatim pacientom. Lieky sú určené predovšetkým pre seniorov a pacientov s vážnymi diagnózami. Mali by výrazne znížiť riziko vážneho priebehu ochorenia či úmrtia.
Doposiaľ liek podali iba deviatim pacientom

Lieky boli podané od mája len deviatim pacientom. Na skladoch ich majú v Trenčíne a v Nových Zámkoch. Dovezený liek exspiruje o pol roka.


Lengvarský: Ak nebudeme v lete zodpovední, môže byť na jeseň lockdown
Je otázkou času, kedy sa aj na Slovensku objaví delta variant nového koronavírusu. Ak sa ľudia počas leta nebudú správať zodpovedne, nie je vylúčené, že krajinu na jeseň bude čakať lockdown. Uviedol to v diskusnej relácii TA3 V politike minister... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | tasr

Pomôže nám v prípadnej tretej vlny

„Stále budú nejakí ľudia, ktorí nebudú očkovaní alebo môžeme mať vážne imunokompromitovaných pacientov, ktorí nevytvoria dostatočné hladiny protilátok a to je práve ten druhý najúčinnejší spôsob boja s koronavírusom,“hovorí Pavol Jarčuška, prezident Slovenskej spoločnosti infektológov v reportáži pre RTVS.



Lieky sa budú čoskoro nakupovať pomocou spoločného verejného obstarávania

Či nový minister vydá ďalšie povolenie bude podľa rezortu zdravotníctva závisieť od ďalšieho vývoja pandémie. Hovorkyňa Zuzana Eliášová pre televíziu RTVS povedala, že v prípade reálnej požiadavky bude ministerstvo okamžite reagovať. Lieky by sa mohli čoskoro nakupovať pomocou spoločného verejného obstarávania.

Baránek: Výrobcovia neberú zodpovednosť za vakcíny. Povinným očkovaním prinútia k hazardu so životom
"Vakcíny alebo tekutiny sú ešte stále v štádiu vývoja. Výrobca za nich odmieta prebrať zodpovednosť. Rovnako aj za prípadné následky. Toto je potrebné si uvedomiť. V prípade zavedenia... Čítať ďalej
20 | 06 | 2021 | Gabriela Fedičová