Pastafariáni smútia. Austrália neuznala ich Cirkev lietajúceho špagetového monštra
19 | 06 | 2021 I Diana Zaťková
Cirkev lietajúceho špagetového monštra bude musieť zostať v Austrálii neoficiálnou sektou uctievajúcou cestoviny. Tribunál totiž rozhodol, že satirické náboženstvo nie je hodné formálneho uznania. 




Adelaidská rodáčka Tanya Watkinsová, vysoko postavená „pastafariánka“, sa niekoľkokrát pokúsila zabezpečiť oficiálny štatút svojej cirkvi, ale bezvýsledne. Zrejme sklamaná z toho, že jej cestovinové božstvo bolo tak dôsledne nerešpektované, podala odvolanie, píše portál RT.
Cestoviny nadovšetko

Trvá na tom, že Cirkev lietajúceho špagetového monštra bola začlenená z „náboženského, vzdelávacieho, charitatívneho alebo dobročinného dôvodu“, čím spĺňa normy pre oficiálne uznanie stanovené Juhoaustrálskym združením.

Watkinsová pri podávaní žaloby tvrdila, že cirkev kladie dôraz na charitatívne účely a usporadúva akcie na „nakŕmenie hladných“.

Madrid trápi nízka pôrodnosť. Tehotným ženám chce dať 14,5 tisíca eur, Slovenky môžu len snívať
Nedávno zvolená konzervatívna vláda v Madride navrhla poskytnúť tehotným matkám finančnú pomoc vo výške 14 500 EUR ako stimul na zvýšenie pôrodnosti v Španielsku. Slovenky o takom niečom môžu len snívať. Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Diana Zaťková

Na oficiálnych miestach pastafariánstvo odmietajú

Juhoaustrálsky občiansky a správny súd (SACAT) sa však nedal presvedčiť. Tribunál vydal neúctivé, možno "pastafóbne" rozhodnutie, v ktorom opísal, že toto náboženstvo je nehodné oficiálneho postavenia.

„Pastafariánske texty nereprezentujú náboženské texty a pastafariánstvo nespĺňa objektívne hľadiská potrebné na stanovenie náboženského účelu podľa legislatívy,“ uvádza sa v rozhodnutí.  To ešte dodáva, že „neexistujú dôkazy o systematickom vyučovaní a učení sa.“

Tribunál tiež spochybnil tvrdenie, že austrálski pastafariáni sa zúčastňovali „široko zameraných charitatívnych aktivít“. Rozsudok padol začiatkom tohto roka, ale iba nedávno bol zverejnený online.

Lekári potvrdili ďalší vedľajší účinok: Žena stratila hlas po druhej dávke vakcíny AstraZeneca
Vo Veľkej Británii zaznamenali ďalšiu nežiaducu reakciu na očkovanie proti koronavírusu. Sofia Gomesová po druhej dávke vakcíny od spoločnosti AstraZeneca stratila hlas. Matka šiestich detí, ktorá netrpí žiadnymi zdravotnými problémami, tak zostala... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Watkinsová pre ABC uviedla, že rozhodnutie bolo „sklamaním“. Odmietla predstavu, že náboženstvo je „podvrh“, a trvala na tom, že existuje „základná skupina ľudí, ktorí skutočne veria v pastafariánstvo a že môže zmeniť životy ľudí k lepšiemu“.
Učenie lietajúceho špagetového monštra

Pastafarianizmus vznikol v roku 2005 po otvorenom liste pedagogickému výboru v Kansase, ktorý zo žartu navrhol, aby sa na hodinách prírodovedných predmetov popri kreacionizme vyučoval „Flying Spaghetti Monsterism“ (učenie lietajúceho špagetového monštra, pozn. red.).

Od svojho vzniku zaznamenala cirkev rôzne úspechy. Čelila prekážkam pri pokuse o získanie oficiálneho štatútu v Nemecku, ale nasledovníkom sa podarilo získať vládne preukazy v niekoľkých štátoch USA, ba dokonca aj v Rusku. V roku 2016 skupina uskutočnila prvý svadobný obrad na Novom Zélande.

Heger odmietol prijať europoslankyňu, známu kritičku Babiša. Urazila sa a do Bratislavy neprišla
Chystala sa na tradičnú bezpečnostnú konferenciu Globsec a údajne si ako hviezda Európskeho parlamentu nadiktovala podmienky. Nemecká europoslankyňa Monika Hohlmeierová plánovala vystúpiť s prejavom a tiež sa chcela stretnúť so premiérom Eduardom... Čítať ďalej
19 | 06 | 2021 | Tibor Sipos