O amerických továrňach na smrť (Vladimír Prochvatilov)
19 | 06 | 2021 I Zuzana Perželová

Komentár Vladimíra Prochvatilova (Fond strategickej kultúry)


Asi 13 000 vedcov v USA a zahraničí sa podieľa na vývoji nových kmeňov bojových mikróbov - zabijakov, ktoré sú rezistentné na vakcíny


Dňa 28. mája sa v hlavnom meste Kirgizska konala konferencia „Sanitárne stanice“ Pentagónu: systém biologických laboratórií v postsovietskom priestore“, na ktorej sa zúčastnili zástupcovia verejných organizácií z Ruska, Kirgizska, Kazachstanu, Doneckej ľudovej republiky, USA a Izraela.

Konferenciu otvoril novinár a expert verejnej organizácie „Spravodlivá ochrana“ (Doneck) Ivan Kopyl, ktorý povedal: „Za celý čas existencie laboratórií na Ukrajine a v Arménsku americkí biológovia žiadne vedecké úspechy verejne neprezentovali a výsledky ich výskumov sa v otvorených zdrojoch nezverejňujú. Medzitým, počas pandémie koronavírusu, začali kolovať správy, že vírus mohol uniknúť z laboratórií a tie sú takmer všetky financované z rozpočtu ministerstva obrany USA“.

Pokúša sa nepotrebná Severoatlantická aliancia o svetovú nadvládu?
Kritické pohľady na existenciu a činnosť Severoatlantickej aliancie (NATO) sú vždy veľmi rýchlo zmietnuté zo stola, pretože západný svet vraj čelí nejednej hrozbe. Bolo tomu tak pred 76 rokmi, teda v čase vzniku aliancie, a je tomu tak aj teraz -... Čítať ďalej
18 | 06 | 2021 | Tibor Sipos


Spolupredseda Socialistického hnutia Kazachstanu, novinár Ajnur Kurmanov uviedol, že „úsilie amerických vojenských biológov a kazašských vedcov a špecialistov, ktorých fakticky mobilizovali pre prácu v americkom vojenskom priemysle je teraz zamerané na dopracovanie už skôr dosiahnutých výsledkov s cieľom vytvoriť bojové látky a spôsoby ich prepravy prostredníctvom infikovaných zvierat z miestnej fauny na územie nepriateľa...“.

Už sme písali (Fond strategickej kultúry, pozn. red.), že USA vytvorili biolaboratóriá v 25 krajinách sveta: na Blízkom východe, v Afrike, juhovýchodnej Ázii, na území bývalého Sovietskeho zväzu. Iba na Ukrajine je ich jeden a pol  tucta: v Odese, Vinnycii, Užhorode, Ľvove (tri), Charkove, Kyjeve (tiež tri), Chersone, Ternopile. Niekoľko laboratórií otvorili pri Kryme a v blízkosti Luhanska.

Koncom roku 1991 schválil Kongres USA Program spoločného znižovania hrozieb (Cooperative Threat Reductio,CTR), známy pod menami jeho iniciátorov, amerických senátorov Nunna a Lugara, ktorý v Pentagóne realizuje Agentúra na zníženie obranných hrozieb (Defense Threat Reduction Agency, DTRA). Rusko obklopili desiatkami referenčných laboratórií (CDL) kontrolovaných Pentagónom. Okrem Ukrajiny sa tieto laboratóriá nachádzajú v Azerbajdžane, Arménsku, Gruzínsku, Kazachstane, Kirgizsku, Moldavsku a Uzbekistane.

Samotní americkí vedci tvrdia, že v biologických laboratóriách Pentagónu sa vyvíjajú biologické zbrane. Autor zákona proti biologickému terorizmu (Biological Weapons Anti-Terrorism Act of 1989, BWATA)  profesor medzinárodného práva na Illinoiskej univerzite v Champaign (USA) Francis Boyle  uviedol, že asi 13 tisíc vedcov v 400 laboratóriách v USA a v zahraničí sa zaoberá vývojom nových kmeňov bojových mikróbov - zabijakov (offensive killer germs), odolných voči vakcínam.

Keď sa z umelej inteligencie stane vše vidiace oko alebo Keď vláda všetko vidí a všetko počuje (Szilvia Akbarová)
Komentár Szilvie Akbarovej (The Epoch Times) Čítať ďalej
17 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Americké biologické vojenské laboratóriá sú priamou hrozbou pre krajiny, v ktorých sa nachádzajú. Napríklad v roku 2013 sa v najpoprednejšom ešalóne DTRA, v Lugarovom centre v Gruzínsku, začali skúšky vakcíny proti antraxu. V tom istom roku prepukla v Gruzínsku epidémia tejto infekcie. Odvtedy prípady antraxovej nákazy v republike pretrvávajú.

V roku 2014 bol v Lugarovom centre postavený špeciálny závod na množenie hmyzu a bol zahájený projekt Sandfly (piesočná mucha). V roku 2015 piesočné muchy napadli Tbilisi a susedný Dagestan.

Potom ako DTRA začala v Lugarovom centre skúmať šírenie nebezpečných infekcií prenášaných kliešťami a tropickými komármi Aedes Albopictus a Aedes Aegypt, predovšetkým krymsko-konžskú hemoragickú horúčku (CCHF)sa tieto komáre objavili v západnom Gruzínsku, ruskom Krasnodare a na severe Turecka.

V Charkove, kde sa nachádza jedno z referenčných laboratórií Pentagónu, zahynulo v januári 2016 na prasaciu chrípku 20 ukrajinských vojakov a ďalších 200 bolo hospitalizovaných. Do marca toho istého roku zomrelo na prasaciu chrípku na Ukrajine 364 ľudí...

Posledný samit NATO ukázal, že skutočným dôvodom jeho existencie je umožnenie dominancie USA ( Tom Fowdy)
Názor Toma Fowdyho (Russia Today) Čítať ďalej
16 | 06 | 2021 | Diana Zaťková


V roku 2017 vypukla na Ukrajine epidémia osýpok. V roku 2019 zaznamenali prepuknutie choroby „s podobnými príznakmi ako mor“. Tak podobné moru, že Rusko dramaticky posilnilo hraničné kontroly. Len čo sa na Ukrajine objavili americké biologické laboratóriá, ohniská afrického moru ošípaných (AMO) sa tam  vyskytujú pravidelne.

Prvé americké referenčné laboratórium v Uzbekistane sa objavilo v roku 2007 v Taškente. V súčasnosti má DTRA v Uzbekistane viac ako tucet takýchto laboratórií. V roku 2019 boli v Uzbekistane zaznamenané nevysvetliteľné ohniská osýpok (500 ľudí v Samarkandskej oblasti) a ovčie kiahne.

Hlavná sanitárna lekárka Ruska Anna Popová vystupujúc na zasadnutí šéfov bezpečnostných rád krajín SNŠ upozornila na vypuknutie predtým neznámych infekcií v miestach, kde boli otvorené americké vojenské laboratóriá. Pri demonštrácii máp zdôraznila„Prvá mapa - rozmiestnenie laboratórií DTRA po celom svete. Druhá mapa - zóny výskytu nových epidemiologických hrozieb“. Mapy sa zhodovali. Toto pozorovanie bolo urobené ešte v roku 2019.

Na konferencii 28. mája v Biškeku upriamili pozornosť na to, že Pentagón vo svojich biologických laboratóriách v Strednej Ázii nedávno zahájil projekty zamerané na presun „zvierat infikovaných smrteľnými vírusmi z miestnej fauny“ na územia susedných krajín. Reč je o stave tiav.

„Dcéry dôstojníkov“ odhaľujú tajomstvá alebo O tajnej armáde USA (Svjatoslav Kňazev)
Komentár Svjatoslava Kňazeva (Fond strategickej kultúry) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Iveta Machová


Portál „Echo Kazachstanu“ predtým informoval, že projekt „Ťavy ako strážni biologickí pozorovatelia: riziko prenosu vírusov z ťavy na človeka“ bol spustený v stredoázijských biolaboratóriäch Pentagónu; teraz sa projekt realizuje v Kazachstane a Tadžikistane za účasti miestnych odborníkov. Na všetky práce dohliada DTRA.

Na vyplnenie tohto príkazu Pentagónu zapojili Kazašský výskumný ústav problémov biologickej bezpečnosti, Centrálne referenčné laboratórium (CRL) v Alma-Ate, Inštitút problémov biologickej bezpečnosti Tadžikistanu, Kalifornskú univerzitu v Davise z USA, Centrum vojensko-námorného lekárskeho výskumu a Zdravotnícku školu Duke-NUS zo Singapuru.

Osobitné nebezpečenstvo predstavuje nakazenie tiav koronavírusom. Štúdie britských vedcov z univerzity v Liverpoole preukázali, že koronavírus sa môže u tiav rekombinovať s inými vírusmi a môžu sa objaviť nové typy infekcií, na ktoré vakcíny proti COVID-19 nezaberajú.

Koordinačným centrom pre výskum patogénov tiav je americké Národné centrum pre biotechnologické informácie (National Center for Biotechnology Information), ktoré, ako sme písali, hrá významnú úlohu pri monitorovaní a organizovaní sociálnych protestov po celom svete v rámci Pentagónskeho projektu EMBERS (Tlejúce uhlíky). Samotná skutočnosť spojenia výskumu v oblasti biologických zbraní a organizácie spoločenských protestov do jedného centra je pozoruhodná.

Digitálna všemocnosť: Ako technologické koncerny ovládajú naše názory a život (Alfons Kluibenschädl)
Komentár Alfons Kluibenschädl (Wochenblick) Čítať ďalej
13 | 06 | 2021 | Ingrid Vrabcová


Na konferencii v Biškeku zazneli požiadavky, aby zástupcov medzinárodného spoločenstva a WHO pustili do centrálneho referenčného laboratória v Alma-Ate a do Výskumného ústavu problémov biologickej bezpečnosti v Kazachstane „na kontrolu činnosti týchto inštitúcií„.

Dňa 7. apríla 2021 tajomník Rady bezpečnosti RF Nikolaj Patrušev v rozhovore pre denník Kommersant  pripustil, že v amerických vojenských laboratóriách roztrúsených po celom svete, ale hlavne v blízkosti hraníc Ruska a Číny môžu vyvíjať biologické zbrane. Patrušev poznamenal: „Vlády tých krajín, kde sa tieto objekty nachádzajú, nemajú ani len reálnu predstavu, čo sa za ich múrmi odohráva“.

A hneď na druhý deň, 8. apríla, hovorca čínskeho ministerstva zahraničia Zhao Lijian vyhlásil„Americká vláda musí poskytnúť medzinárodnému spoločenstvu vyčerpávajúcu informáciu o tých experimentoch, ktoré sa uskutočňujú v amerických vojenských biologických laboratóriách na Ukrajine a vo Fort Detricku… Spojené štáty americké zriadiili len na Ukrajine 16 biologických laboratórií. Prečo USA vytvárajú toľko laboratórií po celom svete a čo tam robia...? “

Odpoveď na túto otázku chceme počuť už dávno.

3O rokov bez ZSSR... Rozhovor s Pavlom Lunginom
„Nie je nič horšie, než nablýskané filmy o vojne“., hovorí režisér Pavel Lungin o svojich filmoch, Európanoch a cenzúre más v rozhovore pre Komersant Čítať ďalej
12 | 06 | 2021 | Zuzana Perželová